• Varp till pläd i dubbelväv

  Varp till pläd i dubbelväv

  Foto: Monica Svensson

 • Löv i damast, vävt av Solvår Nordvik Persson

  Löv i damast, vävt av Solvår Nordvik Persson

  Foto: Monica Svensson

 • Kuddar i hålkrus, vävt av Ringvor Gustavsson

  Kuddar i hålkrus, vävt av Ringvor Gustavsson

  Foto: Monica Svensson

 • Dynor flera vävare och tekniker

  Dynor flera vävare och tekniker

  Foto: Sara Andersson

 • Draperi i västerbottensdräll, vävt av Sara Andersson

  Draperi i västerbottensdräll, vävt av Sara Andersson

  Foto: Sara Andersson

 • Blivande dynor i hålkrus, vävt av Monica Svensson

  Blivande dynor i hålkrus, vävt av Monica Svensson

  Foto: Monica Svensson

Välkommen till Västerbottensvävarna

Detta är föreningen för alla vävintresserade i Västerbottens län.
Vi är omkring 100 medlemmar från kust till fjäll och styrelsen försöker sprida aktiviteterna över flera orter.

Läs gärna på Västerbottensvävarnas blogg också, vårt senaste nyhetsbrev som skickas med mail till alla medlemmar hittar du här.

Senaste nytt

Här presenteras vad som är aktuellt just nu. Du hittar fler inlägg längre ner på denna sida.

Föreläsning med Git Skoglund – Hampa från trädgård till textilkammare

1.1 Redigerad Bakgrund Garden Hemp
Vi är nog många som förutom ett textilt intresse har ett trädgårdsintresse. Regionerna tillsammans i Riksväv inbjuder till en digital föreläsning med Git Skoglund om hampa och trädgårdens betydelse för framställningen av textilier.

Läs mer

Dags för anmälan till Vävgrupp på distans, start 30 september

IMG_7448
Under våren och sommaren har Västerbottensvävarnas distansgrupps utställning ”Islossning” visats på flera platser i Västerbotten. Nu under sommaren på Norrbyskär och höst på Sy- och hantverksfestivalen 22-24 september.

Västerbottensvävarna inbjuder nu till en ny uppstart av distansgruppen. För att vara med i gruppen ska man kunna arbeta självständigt med vävningen och ha en vilja att arbea konstnärligt tillsammans i en grupp.

Läs mer

Program

Distansgrupp vävning, start lördag 30 september

Under våren och sommaren har Västerbottensvävarnas distansgrupps utställning ”Islossning” visats på flera platser i Västerbotten. Nu under sommaren på Norrbyskär och höst på Sy- och hantverksfestivalen 22-24 september.

Västerbottensvävarna inbjuder nu till en ny uppstart av distansgruppen. För att vara med i gruppen ska man kunna arbeta självständigt med vävningen och ha en vilja att arbea konstnärligt tillsammans i en grupp.

Läs mer och anmäl dig här.

Sy- och Hantverksfestivalen, Umeå 22-24 septeber

Vid höstens sy & hantverksfestival på Nolia i Umeå har vi som vanligt en monter där vi informerar om föreningen. Där visar vi även utställningen Islossning som är resultatet som vår distansgrupp som arbetat under det senaste året presterat. Vi kommer även att hålla i en workshop i zoom-loom.

Vi söker även några volontärer som kan bidra med att bemanna vår monter. Vi har 2timmars pass. Inträde ingår.
Ta med dina vänner och hämta inspiration

Kurs i zoom-loom i Samband med Sy och hantverksfestivalen, Umeå 23 september

Unde Sy- och hantverksfestivalen kommer Västerbottensvävarna hålla workshop i zoom-loom. Workshoppen kostar 50 kronor, betalas på plats. Lån av vävram och material ingår. För den som vill fortsätta finns möjlighet att köpa en egen ram på plats.

Pass 1: 11.00-13.00, länk till anmälan

Pass 2: 15.00-17.00, länk till anmälan

Digital föreläsning med Git Skoglund, “Hampa från trädgård till textilkammare”, 10 oktober 19.00

Git Skoglund är textilforskare som studerat hampans olika användningsområden sedan 1990-talet. Hennes främsta fokus är textilproduktion från olika kulturer och berör såväl Västerbotten som övriga Europa till avlägsna platser i Asien. I denna föreläsning går vi djupare in på odlingsmiljöernas och trädgårdarnas betydelse vid framställning av textilier, likaså diskuteras hampan i ett jämförande perspektiv till närliggande textilväxter som lin, humle och nässla.

Mer information och anmälan

Vävkaféer

Vi fortsätter med digitala vävcaféer för dig som är medlem. Vi plockar upp några teman att samtala kring och du får berätta om eller visa upp en bild på något som du relaterar till temat och inte minst ställa frågor. Du kan sitta var du vill, vid vävstolen, i soffan m.m. gärna med en kopp te eller kaffe och något handarbete inom räckhåll. Så häng med och förgyll en kväll! Vi har planerat in tre träffar till att börja med. Vi börjar med en kort presentation av var och en: vem jag är och var jag bor. Sen är det fritt fram att samtala.
Vävcaféerna sker på kl 19-21 vid tre tillfällen under hösten.

3 oktober – Min äldsta textil

26 oktober (OBS nytt datum) – I vävstolen just nu

15 november – Julvävar

Välkommen att anmäla dig vi länk i inbjudan eller till vasterbottensvavarna@riksvav.se. Vi använder ZOOM.

Du måste anmäla dig och innan mötet får du en inbjudan med en länk som du klickar på så är du med i caféet. Du behöver dator, läsplatta eller telefon. Det är plats för ett begränsat antal deltagare så dröj inte för länge med din anmälan!

Kurs i bindningslära – start 20 september

Att förstå en väv underlättar vid vävningen. Där har bindningsläran en viktig roll. Efter den lyckade kursen i Stensele 2020 kommer vi att testa en webbaserad fort-
sättning med fristående kortkuser på olika teman. Vår mångkunniga lärare Karin Wallin håller i kurserna. Varje kurs består av två tillfällen med eget arbete emellan.
Första kursen har temat rosengång och startar mitten av maj, datum medleas så snart det kan sättas.

Mer information och anmälan. Begränsat antal deltagare.

Kontakta oss
Kontakta oss gärna om du har frågor, funderingar eller vill veta vad som är på gång i regionen. vasterbottensvavarna@riksvav.se

Styrelsen

Ordförande Ringvor Gustavsson
Vice ordförande Lina Lindén
Kassör Annica Näslund
Sekreterare Kajsa Arvidson Wallin
Suppleant Maria Bäckström
Ledamot Agneta Andersson Jonsson
Ledamot Gunnel Grelsson

Suppleant Stina Langendoen

Hemsida Lina Lindén

Kontakt

Kontakta regionen
via e-post: vasterbottensvavarna@riksvav.se

Medlemssida

Här hittar du medlemsblad,
årsmötesprotokoll, verksamhetsberättelser
Logga in

Bli medlem

Är du intresserad av vävning och bor i Västerbotten. Då är du välkommen att bli medlem i Västerbottensvävarna.
Kontakta oss per e-post, ordförande Ringvor Gustavsson: vasterbottensvavarna@riksvav.se

Föreläsningar, händelser, reportage och annant intresant

Föreläsning med Git Skoglund – Hampa från trädgård till textilkammare

1.1 Redigerad Bakgrund Garden Hemp
Vi är nog många som förutom ett textilt intresse har ett trädgårdsintresse. Regionerna tillsammans i Riksväv inbjuder till en digital föreläsning med Git Skoglund om hampa och trädgårdens betydelse för framställningen av textilier.

Läs mer

Webcafé 15 november – Julvävar

jultomtar
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé där vi pratar om julvävar. Ska vi hinna väva nått till denna jul eller nästa och vad. Eller har du redan vävt något inför julen. Kan man väva en adventskalender eller en ljusstake?

Läs mer

Webcafé 26 oktober – I vävstolen just nu

20210521_234056
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé där vi pratar om vad vi väver just nu. Passar utmäkt att rigga upp mobil eller dator i vävstolen.

Läs mer

Webcafé 3 oktober – Min äldsta textil

image0000001(3)
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé dit vi tar med de äldsta textilier vi har hemma. Leta igenom gömmorna, det behöver inte vara vare sig rent eller helt.

Läs mer

Vackra Holmön

IMG_8060[1]
Den 5 augusti hade vi planerat en resa till Vackra Holmön . Det regnade dagen innan och vi höll tummarna för att SMHIs prognos om uppehållsväder skulle stämma. Det blev mycket riktigt inte bara uppehåll utan strålande solsken hela dagen.

I god tid före färjans avgång klockan nio var ett drygt dussintal av våra medlemmar samlade vid färjeläget Norrfjärden. Det var inte så lätt att hitta en parkeringsplats. Holmön är tydligen ett populärt turistmål. 

Läs mer

Följ med till Holmön i augusti!

holmön
I början av augusti gör vi en utflykt till Holmön. Där får vi besöka den relativt nybildade vävstugan Kvarken Varpen. Vi får även en visning av Båtmuséet som är en av öns sevärdheter förutom den vackra naturen. Våra värdar är Karin Lundemark, Hillevi Wadensten och Ulla Löfgren.

Läs mer

Stipendiat 2023

Capture
Helena Löfqvist Sjöström fick Västerbottensvävarnas resestipendium 2023 och vi kontaktade henne för en intervju.

Läs mer

Islossning utställning

Västerbottensvävarnas distansgrupp har sina alster på turné. Det började med en utställning på biblioteket i Holmsund under mars månad. Temat har varit islossning med många personliga tolkningar och vackra resultat i olika tekniker.

Läs mer

Textilfest i Skellefteå

20230401_154648
Första april var det Textilfest i Skellefteå, och det var verkligen inte ett skämt utan fest. Västerbottensvävarna deltog på ett Vävtorg tillsammans med vävstugorna Gummark, Gärdsmark, Nordanå och Hantverkhuset i Bergsbyn.

Läs mer

RUTIGT, kortkurs i färglära och formgivning lördag den 13 maj

IMG_20221029_215720_920
En och samma färg kan se olika ut beroende på vilken färg den sätts samman med. Västerbottensvävarna inbjuder tillsammans med Edelviks folkhögskola till en dags kurs i färglära och formgivning, för alla intresserade.

Läs mer

Utställning Islossning – Holmsund mars, Skellefteå 1 april

IMG-20230302-WA0000
Västerbottensvävarnas distansgupp närmar sig nu resultat. Efter en fysiskt träff i januari förra året och några digitala träffar kommer deras tolkningar av hur en
islossning kan gestalta sig att visas på Holmsunds bibliotek (länk till öppettider) under mars månad Därefter reser vävarna norrut till Skellefteå för att visas under Textilfest 1 april och Norrbyskär 22 juni-10 augusti.

Läs mer

Kurs i bindningslära – Rosengång 20 september

rosengang
Efter den lyckade kursen i Stensele 2020 kommer vi att testa en webbaserad fortsättning med fristående kortkuser i bindningslära på olika teman. Först ut blir Rosengång med Karin Wallin.

Läs mer

Webcafé 2 maj – UFO

bild ufo
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om Ufon

Läs mer

Webcafé 1 mars – Mesh work

IMG_3258
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om meshwork med Annika Näslund.

Läs mer

Webcafé 8 februari – Digitala hjälpmedel

digitala hjälpmedel
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om digitala hjälpmedel för vävning. Vad använder du? Vad skulle du behöva och vad finns?

Läs mer

Christina Holmqvist – sist ut bland våra jubilarer

Under hösten fick de medlemmar som varit med sedan Västerbottensvävarnas start fått en blombukett och en uppmaning att berätta om vad Riksvävarna betytt för dem.

Läs mer

Monica Isberg-Johansson – Vävning från gränslandet mellan Västerbotten och Jämtland

Under hösten fick de medlemmar som varit med sedan Västerbottensvävarnas start fått en blombukett och en uppmaning att berätta om vad Riksvävarna betytt för dem.

Läs mer

INSTÄLLT Fristående fortsättningskurs i färglära och formgivning 3 december

20221030_215812
En och samma färg kan se olika ut beroende på vilken färg den sätts samman med. Västerbottensvävarna inbjuder tillsammans med Edelviks folkhögskola till fristående fortsättning om färg och formgivning med färg.

Läs mer

Föreläsning SAORI med Kirsi Manni 18 januari

IMG_1408
Västerbottensvävarna inbjuder till en föreläsning om SAORI med Kirsi Manni som är handvävare i tredje generation. Varför ska vi försöka efterlikna vad en maskin väver? Vi är ju så mycket mer som människor än att bara kopiera vad andra gjort före oss.

Läs mer

Kurs i färglära och formgivning 29 oktober

20220929_210558
Hur tolkar vi färger, hur använder vi dem och hur skär är en gris? Västerbottensvävarna inbjuder tillsammans med Edelviks folkhögskola till en heldag om färg och formgivning med färg.

Läs mer

Webcafé 23 november – Provväv

20201101_202053
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om provvävar.

Läs mer

Webcafé 19 oktober – Bandvävning

bandvävstol
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om bandvävning.

Läs mer

Webcafé 28 september – Grindväv

OIPkvadrat
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om grindväv.

Läs mer

Digital workshop 25 oktober – Vad innehåller tråden?

giftigt garn
Är det ull eller syntet i garnet? Vilket slags tyg är det här? Vem har inte ställt sig dessa frågor? Särskilt när garn & tyg kommer till skänks från äldre vävare eller om det legat i våra egna gömmor och blivit bortglömda är frågorna berättigade.

Läs mer

Medlemsbladet nr 2 2022 – Från och med nu går vi digitalt!

Ordföranden har ordet – Digitalt medlemsblad öppnar nya möjligheter

Nr 2 2022 var Västerbottenvävarnas sista tryckta pappers-exemplar av vårt medlemsblad.

Läs mer

Webbcafé 27 april ModeVäV – Riksvävarnas tema

TEMA-logga-2020-2023_600x600-300x300-1
Webbcafé kring Riksvävarnas teama ModeVäv

Läs mer

Ingegerd Engman Forsgren – en av Västerbottensvävarnas första medlemmar berättar

Ingegerd Engman Bjurholm beskuren
Under hösten fick de medlemmar som varit med sedan Västerbottensvävarnas start fått en blombukett och en uppmaning att berätta om vad Riksvävarna betytt för dem. Här kommer Ingegerd Engman Forsgrens berättelse.

Läs mer

Rapport från Västerbottensvävarnas årsmöte i Lyckselse

20220326_101323
Västerbottensvävarna har haft årsmöte i Lyckselse. Kia Jonsson inledde med en föreläsning med tema kläm och känn.

Läs mer

Solbritt Dahlberg Karlsson – “Vävningen gjorde mig frisk”

Under hösten fick de medlemmar som varit med sedan Västerbottensvävarnas start fått en blombukett och en uppmaning att bland annat berätta om de vävar de är mest stolta över. Här kommer Solbritt Dahlberg Karlssons berättelse.

Läs mer

Utställning Holmsunds bibliotek

annika utställning
Annica Näslund från Umeå ställer under februari ut på Biblioteket i Holmsund.

Läs mer

Webcafé 16 mars – Finnväv/plockad skaftväxling

20210312_161849
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om Finnväv/plockad skaftväxkling

Läs mer

Webcafé 18 januari – Giftigt garn

giftigt garn
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om giftiga garner

Läs mer

Föreläsning 9 februari Förändringsbara vävar med Sophie Jungkvist

DSCF0210_1
En gardin går att dra in eller ut för att justera ljusinsläpp, tält går att fälla ut eller packa ihop för att bäras med. Detta är möjligt eftersom det just är textil, det är flexibla, vikbara material. Det är textilierna vi kan styra för att anpassa rum efter våra behov. Men på vilka andra sätt kan de användas för att skapa förändring? Och går det att skapa förändring inom det vävda materialet? Hur kan en textil vävas och regleras för att förändra färger, mönster eller ljusinsläpp?

Läs mer

Webcafé 24 november – UFO

bild ufo
Västerbottensvävarna inbjuder till webcafé om Ufon

Läs mer

Dags för anmälan till Vävgrupp på distans, start 29 januari

IMG_5978_medium2
Västerbottensvävarna inbjuder till distansgrupp i Vävning under ett år. Vi har tidigare samlat in intresseanmälningar men nu är det dags att köra igång på riktigt.

Läs mer

Föreläsning 17 november Ödehusgardiner med Sara Kånåhols

gardin
Under det senaste året har övergivna gardiner uppmärksammats i tv, tidningar och sociala media under #ödehusgardiner. Sara kommer till oss och berättar vad som är så spännande med förfall, hur en hype skapas kring gardiner och vad alla hennes favoritgardiner hade gemensamt.

Läs mer

Webbcafé 13 oktober ModeVäV – Riksvävarnas tema

modevav
Webbcafé kring Riksvävarnas teama ModeVäv

Läs mer

Föreläsning 5 oktober “Konsten att väva”

LEAD Technologies Inc. V1.01
Västerbottensvävarna bjuder in till en föreläsning där Amica Sundström och Åsa Pärson berättar om sin bok “Konsten att Väva”

Läs mer

Inställt – Bindningslära 23-24 oktober i Storuman/Stensele

DSC_2552
Fortsättningskurs i bindningslära i Stensele med Karin Wallin

Läs mer

Jubileumshelgen 28-29 augusti

DSC_3117
Hela vävprocessen från varpning till vävning visades på Vallmarksgården.

Läs mer

Stipendiat

DSC_0476
Västerbottensvävarnas stipendiat 2021 utsedd

Läs mer

Ytterligare en webbträff

TEMA-logga-2020-2023_600x600-300x300
Ytterligare en vävträff via webben i Västerbotten

Läs mer

Webbcaféer

LEAD Technologies Inc. V1.01
Vävträffar via webben i Västerbotten

Läs mer

Bindningslära i Stensele

Samband 300x300
I oktober deltog 14 vetgiriga vävare i en helgkurs i bindningslära i Stensele.

Läs mer

Västerbottensvävarnas årsmöte

IMG_7607 dynor
På skottdagen samlades Västerbottensvävarna till årsmöte i Holmsund.

Läs mer

Länkar

Här samlar vi länkar från Västerbotten som på något sätt har anknytning till väv och textil.