Föreläsning SAORI med Kirsi Manni 18 januari
3 oktober, 2022
Med Väv2022 i sikte
16 oktober, 2022

Västerbottenvävarna på Sy- och Hantversfestivalen i Umeå

  1. Sara Kalucza väver på en bordsvävstol i vår monter.
  2. Saras halsduksvävar skapade i en grindvävstol.
  3. Annica Näslund är kreativ med jeanstyg.
  4. Maria Bäckström har vävt en matta i kypertvariation och två bildvävar i den gröna färgskalan.
  5. Vävarna i tipstävlingen.

Årets Sy och hantverksfestival var efterlängtad och välbesökt. Det var ju tre år sedan sist. Det var en jämn ström av besökare och vi som stod i Västerbottensvävarnas monter hade många trevliga samtal med vävintresserade från när och fjärran.

Vår utställning i montern hade temat mångfald. Vävning är ju så mycket  – material, bindningar, redskap, vävstolar av olika slag – och vi hoppas att vi lyckades förmedla det och locka några nya medlemmar. Det kom frågor om både kurser och vävstugor. Kursutbudet har varit klent i vår region en längre tid, men i somras gav Helena Löfqvist Sjöström en veckolång kurs i Gräsmyr utanför Umeå. Vi hoppas det blir en återkommande kurs som vi kan hänvisa till. Vävstugor förmedlade vi kontakter till med hopp om att det finns några lediga platser för de vävsugna.

I vår monter hade vi även en liten tävling om olika vävtekniker. Vinnare i tävlingen var Barbro Schimmel, Sörfors, Solveig Ohlsson, Åsele, Ing-Märta Johansson, Östersund, Kristina Kröger Lundström, Bettnesund, Britt Inger Ahlström, Skellefteå som var och en fick en liten present hemskickad. Vävarna ser du på bild nr 5. Rätta raden är:

  1. Hålkrus
  2. Rosengång
  3. Munkabälte
  4. Västerbottensdräll
  5. Åseleväv

Text: Gunnel Grelsson. Redigering Sara Kalucza, foto Gunnel Grelsson