Kurs i färglära och formgivning 29 oktober
3 oktober, 2022
Västerbottenvävarna på Sy- och Hantversfestivalen i Umeå
16 oktober, 2022

Föreläsning SAORI med Kirsi Manni 18 januari

IMG_1408

Västerbottensvävarna inbjuder till en föreläsning om SAORI med Kirsi Manni som är handvävare i tredje generation. Varför ska vi försöka efterlikna vad en maskin väver? Vi är ju så mycket mer som människor än att bara kopiera vad andra gjort före oss.

2016 åkte Kirsi till Japan och mötte Misao Jo 103 år. Misao Jo började väva vid 57 års ålder, på en egenbyggd vävstol. När hon försökte sälja sina vävar till en butik i hemstaden Osaka, blev ett alster refuserad för att hon trätt varpen ojämnt. Misao blev inte avskräckt utan gick hem och började väva mer alster med “många fel”

Misao började kalla sin vävfilosofi SAORI, “SA” kommer från Zen-filosofin och betyder att allting har en inneboende skönhet/värde, “ORI” betyder väva. SAORI är självinnovation genom fri handvävning, att hitta sig själv i väven. Misao trodde starkt på varje människas egenvärde och unika skaparkraft. Hennes personliga och unika vävar blev beundrade och berömda och antalet studenter som ville lära sig att väva och hitta sin egen unika “kansei” växte. Idag är Misaos tankar kring handvävning en världsomspännande rörelse, SAORI Global https://www.saoriglobal.com

Kirsi har studerat traditionell vävning på Göteborgs Universitet och fördjupat sig i Saorivävning i Osaka, Japan. Saori filosofins principer betonar det unika och spontana uttrycket i fri vävning. SAORI är självinnovation genom fri handvävning, vävarna är dagboksanteckningar, där det direkta avtrycket i stunden är överordnat. Tråden som passerar genom mina händer är ett avtryck i realtid av livet. Det finns inga förlagor eller vävnotor i Saorivävning. Garnet löper genom mina händer, mjukt, strävt, glansigt,… När tråd för tråd binds samman i väven uppstår en visuell och taktil upplevelse. Handvävning är en organisk process, något som sker i nuet. Varje tyg och plagg är ett avtryck av skaparlust, nyfikenhet och strävan. Denna process från en- till två- till tredimensionella objekt, från fiber till tråd till tyg till färdigt plagg är transformativ.

När: Onsdag 18 januari
Tid: 19.00-20.30
Välkommen att anmäla dig senast 14/1 till simple signup eller via mail till vasterbottensvavarna@riksvav.se om du har problem att använda länken. Har du frågor, kontakta Lina Lindén 070 – 286 67 02

Text och bild: Kirsi Manni Redigering: Lina Lindén

.