Västerbottenvävarna på Sy- och Hantversfestivalen i Umeå
16 oktober, 2022
Uppländska hästtäcken, tagel och sängvepor
18 oktober, 2022

Med Väv2022 i sikte

Bild 1.

Matta utställd hos Märta Måås-Fjetterström

Foto: Lisse-Maj Jonsson

 

Bild 2.

Samling utanför bussen.

Foto: Lina Lindén

 

Bild 3.

Även till stan i Halmstad hade mässan spridit sig och vävda mattaor fanns på gågatan.

Foto: Lisse-Maj Jonsson

 

Bild 4.

Ulla Parkdals matta i utställningen Indigo Matter

Foto: Lisse-Maj Jonsson

 

Bild 4.: Jaquardvävstol på Ekelunds museum som låg i anslutning till fabriken.

Foto: Lisse-Maj Jonsson

 

Bild 5.:

Interiör från Märta Måås-Fjätterström

Foto: Lisse-Maj Jonsson

 

 

Bild 6.

Skjorta vävd och sydd av Alva Olsson

Foto: Lina Lindén

 

Bild 7.

Godissugna damer i polkagrisbutik i Gränna.

Foto: Lina Lindén

Bergsbyns vävstuga i Skellefteå ordnade via Lestanders buss en resa till vävmässan i Halmstad för Västerbottensvävarnas räkning. Även vävare från Väv i norr var inbjudna. Sammanlagt 19 ivriga vävare från båda föreningarna äntrade bussen under onsdagen.

Färden leddes av Monica Holmgren som även arrangerat trevliga stopp på vägen. Första besöket gjorde vi hos Wahlmans textilimport i Gnarp i Hälsingland. Fullpackat med tyger och garner med tillbehör. Här gällde det att hålla i plånboken lite för att inte göra slut på hela resekassan. Efter en övernattning i Örebro gick färden vidare till Ekelunds i Horred där vi fick en intressant guidad visning av deras verksamhet och historia samt möjlighet att handla deras produkter till ett bra pris. Väl framme i Halmstad fanns både utflykter och föreläsningar på schemat och vi spreds ut åt olika håll, men möttes då och då i utställningshallarna. På lördagseftermiddagen var det dags att styra kosan norrut igen med en packning som ökat i volym för de flesta. Tur att bussen inte var fullsatt. Vi övernattade i Västerås och fick en välförtjänt sovmorgon på söndagen för att invänta öppnandet på Skultuna Messingsbruk där både bruks- och prydnadsföremål fanns till försäljning. Som en liten extra bonus stannade vi även i Gränna och invaderade en polkagrisbutik  som säkert gjorde sig en hacka på vårt godisbegär. Den avslutande middagen avnjöt vi på Hotell Björkudden vid Högakustenbron.

 

Lite personliga reflektioner från deltagarna följer här:

 

Västerbottensvävarnas resa till Halmstad upplevde jag väldigt positivt alltifrån påstigning i Skellefteå till hemkomsten. Detta inte minst beroende på den trevliga och kunniga guiden Monica. Min nivå på historisk allmänbildning steg flera grader. Sen fungerade allt annat också över förväntan och vi fick givande pratstunder med kollegor från när och fjärran. Ser redan fram emot nästa resa.

Ringvor

 

Fullmatad med intryck! Garner, vävar, redskap, vävstolar, både mekaniska och automatiska samt sist men inte minst människor. Jag och Lina hade en mycket givande diskussion med Margareta Ovelius, Väv i Väst, om vävutbildning via zoom. Vi måste passa på att utnytja möjligheterna med den moderna it-tekniken för att värva nya vävare, framförallt unga sådanan. Hoppas vi kan vädra morgonluft på den kanten snart.

Gunnel Grelsson

 

Fina utflykter och trevliga stopp efter vägen såsom Ekelunds väveri, Märta Måås Fjetterström vävatiljé. Möten med alla väventusiaster från när och fjärran med ett brinnande intresse för textil.

Harriet

 

Mycket trevlig resa med en väldigt kunnig guide i Monica och mötet med nya och gama vävkompisar. Mässan var bra med härliga garner och tekniker som man ännu inte provat.

Barbro

 

Jag har haft väldigt roligt precis hela tiden, kan det bli bättre? Trevlig och duktig guide och chaufför. Trevliga deltagare. Bra mässa. Bussresor är trevliga i dessa sällskap.

Elisabeth

 

En fantastisk resa som har gjort ett starkt intryck på mig. Fina utflykter och en enorm mässa. Tar länge innan jag smält allt, för att inte tala om alla fina gamla och nya vänner i bussen. Vi gör det snart igen.

Lisse-Maj

 

Efter många trevliga mil var vi plötsligt framme! Givande dagar på alla sätt och vis, inte minst möten med gamla och nya vävintresserade. Nu vänder vi hemåt med spännande idéer och ett och annat i bagaget.

Agneta A Johansson

Pia Stenvall

 

Tack för en trevlig resa. Varit mycket händelserik. Fått se mycket vackert på mässan. Bra chauufför och värdinna, reseledare.

Else-Maj Granberg

 

Reste hemifrån ganska trött men vänder hemåt glad och påfylld med ny inspiration. Att möta dessa textilnördar ger ljus i höstmörkret.

Lina Lindén

 

Tack för en fantastiskt trevlig resa. Den blev trevligt över alla förväntningar. Toppen guide/reseledare chaufför och många nya vänner.

Kerstin

 

Fantastiskt trevlig resa. Mött nya vänner som jag känner samhörighet med. Enormt bra reseledare som gett så mycket extra historia om resrutten, fin och trevlig chaufför, allt bra, toppen.

Birgitta Sundqvist

 

Det har varit en mycket trevlig resa, trevliga utflykter och god mat. Trevliga resekompisar. Bra med många berättelser och informationer under resans gång. Många nya intryck att smälta. En resa att minnas.

Gudrun Andersson

Kerstin Holmberg

 

Vi tycker att det varit och är en trevlig och givande resa. Besöket på Ekelunds var en höjdpunkt och mässan förståss. Chaffören och värdinnan har ingett förtroende och varit välplanerade. Stort tack!

Christina Nilsson

Helen Tobiasson

Text: Lina Lindén. Redigering Sara Kalucza