Medlemsbladet nr 2 2022 – Från och med nu går vi digitalt!
27 augusti, 2022
Digital workshop 25 oktober – Vad innehåller tråden?
1 september, 2022

En gemensam utflykt till Sara Kulturhus

  • Bild 1 Karina visar en dyna som hon tillverkat och skänkt till kulturhuset
  • Bild 2 Draperier i västerbottensdräll
  • Bild 3 Bonader av Marakatt Labba
  • Bild 4 Ett prov på olika sätt att väva västerbottensdräll från Nordanå vävstug
  • Bild 5 Mattväv inspirerad av Helena Puellis vävnotebidrag i Solvögat 4/2020.
  • Bild 6 Intressant bildväv i varpmönstrad tuskaft, vävd i cottolin.
  • Bild 7 Provväv – islossning – 8-skaftad kypert i oregelbunden solvning.  

Västerbottensvävarna avslutade vårterminen med en tur till i Skellefteå 4 juni. Vi besökte först Sara kulturhus som fått sitt namn efter bygdens författare Sara Lidman.  Där kunde vi beundra draperier i västerbottensdräll vävda av väverskor från orten.

De är vävda i brunt och svart ullgarn och hänger längs väggarna i en av salarna. De hänger alltså inte framme för allmän beundran utan kan bara beskådas när det är någon aktivitet i salen eller vid guidade visningar. Vi saknade dock lite information om vävarna, hur de kommit till och mönstrets anknytning till Västerbotten. Inte ens guiderna verkade veta något om detta. Själva byggnaden är en imponerande träkonstruktion på närmare 20 våningar. Även innanmätet är skapat i olika träslag. I biblioteket som är inrymt i bottenvåningen finns intressanta konstverk. Bland annat kunde vi beskåda vackra väggbonader med applikationer och broderier av Britta Marakatt Labba i bibliotekets västerbottenshörna.

Efter lunch gick färden vidare mot två vävstugor i trakten. Nordanå vävstuga ligger i en äldre träbyggnad på museiområdet. Här har förberedelserna börjat inför sommarens aktiviteter. Vävstugan öppnar då för allmänheten som kan boka in sig för att väva. Medlemmarna sätter upp vävarna och det finns alltid någon tillhands om vävaren får problem under sitt pass. I år finns bland annat mattvävar, handduksväv, bordlöpare och en damastväv för den som vill ta en större utmaning. 

Bergsbyns vävstuga en mil väster om centrum ligger i en äldre byggnad (bönhus) där även Hantverkshuset snickerilokal är inrymd. Det är gott om utrymme i Vävstugan som rymmer 14 vävstolar i två plan. Fotona visar några av vävarna som är på gång. Ett välrustat pentry och rejält matbord gav utrymme för fika och samvaro som avslutning på besöket. 

Text: Gunnel Grelsson. Redigering Sara Kalucza, foto Gunnel Grelsson