Blekingevävarnas årsmöte 2021
30 november, 2021
Webcafé 18 januari – Giftigt garn
9 januari, 2022

Föreläsning 9 februari Förändringsbara vävar med Sophie Jungkvist

DSCF0210_1

En gardin går att dra in eller ut för att justera ljusinsläpp, tält går att fälla ut eller packa ihop för att bäras med. Detta är möjligt eftersom det just är textil, det är flexibla, vikbara material. Det är textilierna vi kan styra för att anpassa rum efter våra behov. Men på vilka andra sätt kan de användas för att skapa förändring? Och går det att skapa förändring inom det vävda materialet? Hur kan en textil vävas och regleras för att förändra färger, mönster eller ljusinsläpp?

Detta är en fundering som lett Sophie Jungkvist till att experimentera med vävstrukturer i flera lager. Under en praktik på Klässbols Linneväveri fick hon möjlighet att tänja på vad som kunde vävas i en jacquardmaskin, där det vanligtvis vävs handdukar och löpare. Ibland blev proverna tredimensionella med olika materialkombinationer. Ibland lyckades experimenten att bli förändringsbara, men vissa blev något helt annat. Ett vävprov från praktiken blev startskottet till de vävar som Sophie nu utvecklar i sitt masterarbete på textilhögskolan i Borås. Det är både handvävt och maskinvävt, skissprocesser och en experimentlusta som kommer att delas med i denna föreläsning.

För att få en förhandstitt på hur det kan se ut kolla in Sophies hemsida

9 februari februari kl. 19.00

Föreläsningen kommer att ges via zoom och du kommer att få ett mail med länk till mötet ett par dagar innan själva föreläsningen.

Anmälan senast måndag 7 februari till vasterbottensvavarna@riksvav.se. Föreläsningen kommer att ske via zoom och innan föreläsningen får du en länk för att ansluta till föreläsningen.

Text: Sara Kånåhols, redigering Lina Lindén, foto Anna Hållams

.