Värmland Dalsvävarnas resa 30-31 augusti till Östergötland
5 september, 2023
Vävträff i Kalix 23 september 2023
26 september, 2023

Föreläsning med Git Skoglund – Hampa från trädgård till textilkammare

1.1 Redigerad Bakgrund Garden Hemp

Vi är nog många som förutom ett textilt intresse har ett trädgårdsintresse. Regionerna tillsammans i Riksväv inbjuder till en digital föreläsning med Git Skoglund om hampa och trädgårdens betydelse för framställningen av textilier.

Git Skoglund är textilforskare som studerat hampans olika användningsområden sedan 1990-talet. Hennes främsta fokus är textilproduktion från olika kulturer och berör såväl Västerbotten som övriga Europa till avlägsna platser i Asien. I denna föreläsning går vi djupare in på odlingsmiljöernas och trädgårdarnas betydelse vid framställning av textilier, likaså diskuteras hampan i ett jämförande perspektiv till närliggande textilväxter som lin, humle och nässla.

Tisdag 10 oktober kl. 19.00

Föreläsningen kommer att ges via zoom och  i bekräftelsen på din anmälan kommer en länk till föreläsningen. Om du inte hittar den kolla i skräppost.

Anmälan senast lördag 7 oktober via Simple signup. Har du problem med hur du anmäler dig kan du ringa Lina 070-286670 eller skicka mail till vasterbottensvavarna@riksvav.se. Föreläsningen kommer att ske via zoom och du kan lyssna på den i din mobiltelefon, surfplatta eller dator. Vi rekomenderar att du använder ett headset. Är du osäker på zoom så finns det möjlighet att koppla upp sig från 18.30 och få hjälp innan föreläsningen startar. Har du inte en zoom app sedan tidigare ladda ner den i förväg för att undvika stress.

Föreläsningen är gratis för Riksvävs medlemmar, de regioner som bjuder in till föreläsningen, men kostar 100 kronor för icke medlemmar. Medlemmar har förtur, max 100 deltagare. Avgift swishas till Västerbottensvävarnas kassör Annika Näslund 070-6019480, märk din betalning “Git Skoglund”.

Text: Ringvor Gustavsson, redigering Lina Lindén, foto Git Skoglund

.