Välkommen till Uppland-Sörmlands Vävare
Program 2023

Almgrens sidenväveri
Torsdag 26 januari
Vi gör ett gemensamt besök på Almgrens sidenväveri. Vi kommer att erbjudas en föreläsning av museichefen Marie-Louise Franzén. Därefter en guidad visning av museet.
Dag och tid: Torsdag den 26 januari kl 19.00.
Plats: Almgrens Sidenväveri, Repslagargatan 15A, Stockholm. Vi samlas i foajén i sidenväveriet.
Anmälan: Margareta Fernholm, mfernholm@gmail.com senast den 18 januari. Anmälan behöver innehålla namn, telefonnummer och mailadress.
Kostnad: 150 kr. Betalas efter bekräftelse av anmälan till plusgiro 4490477-9, Upplands-Sörmlands vävare. Märk betalningen med Sidenväveriet och namn.

Dubbelväv/finnväv/ryssväv: teknikgenomgång och föreläsning
Torsdag 16 februari
Digital föreläsning
Den 16 februari kl 18.00 hålls en digital teknikgenomgång av dubbelväv/finnväv. Vi går igenom grunderna i tekniken, förberedelser, hur man väver samt ritar och tolkar ett mönster. Efter en bensträckare följer ett föredrag om bruk och tradition av dubbelvävar i 1500-talets Sverige. Under denna tid kallades tekniken ryssväv och vi vet att den vävdes på de kungliga slotten och gårdarna. Men hur vanligt förekommande var dubbelvävarna, hur såg de ut, hur värderades de, kom de från Finland eller Ryssland eller vilka var de som vävde?
Anna Sjögren har gått 3 år på Sätergläntan med inriktning väv och har en fil. Kand, med inriktning textilvetenskap. Föredraget bygger på hennes senaste uppsatsarbete: Den äldre vasatidens egentliga konstvävnad – bruk och tradition av dubbelvävnader i 1500-talets Sverige.
Dag och tid: Torsdag den 16 februari kl 18.00.
Plats: Digitalt. Länk skickas ut via mail några dagar i förväg.
Anmälan: Anna Sjögren, anna_sjogren44@hotmail.com senast den 13 februari. Anmälan behöver innehålla namn och mailadress.
Kostnad: Medlem i Uppland-Sörmlands Vävare: 100 kronor. Icke medlem: 150 kronor. Betalas efter bekräftelse av anmälan till plusgiro 4490477-9, Upplands-Sörmlands vävare. Märk betalningen med Dubbelväv och namn.

Vävcafé på Zoom
Torsdag den 23 februari
Torsdag den 23 februari kl 19-21 träffas vi på Zoom.
Ingen föranmälan behövs. Man bara tittar in så länge det passar. Berätta gärna om något projekt som du håller på med, har gjort eller drömmer om.
En länk kommer att skickas ut till alla medlemmar några dagar i förväg.
Maria Kronander

Årsmöte
Torsdag 23 mars
Kallelse till årsmötet skickas ut en månad i förväg.
Dag och tid: Torsdagen den 23 mars kl. 18.00.
Plats: Immanuelskyrkan, Kungstensgatan 17, Stockholm.
Anmälan: Margareta Fernholm, mfernholm@gmail.com.
Kaffe med smörgås serveras.
Förutom sedvanliga årsmötesförhandlingar kommer vi att få lyssna till Elisabet Jansson som berättar om sina halsdukar vävda av restgarner. Elisabet pratar om att väga, räkna, tänka, lägga till och välja bort och om glädjen i att göra något av det som blev kvar.

Väva tyg till kläder
Föredrag med Gunnel Andersson
Lördag 1 april
Gunnel Andersson kommer att visa, berätta och ge goda råd om att väva tyg till kläder. Hon kommer att inspirera oss med hjälp av många tygprover, vävar och färdiga plagg i olika kvalitéer och för varierade användningsområden.
Vi kommer att få goda råd om kvalitéer, material, färger, olika bindningar, tätheter och efterbehandlingar och hur redan uppsatta varpar kan varieras. Vad man bör tänka på vid tygåtgång, sömnad och tillklippning brukar också vara intressant likaså lite om mönster, olika snitt och inköpsställen.
Gunnel Andersson har ett förflutet som vävlärare på textila yrkesutbildningar och inom Hemslöjden i Skaraborg. Idag driver hon företaget Textila trådar, arbetar med textil, håller föreläsningar och kurser inom framför allt vävningens områden. År 2020 fick hon Mästarbrev i vävning. På hennes hemsida textilatradar.com finns mer information.
Dag och tid: Lördagen den 1 april kl 12.00-16.00.
Plats: Immanuelskyrkan, Kungstensgatan 17, Stockholm.
Anmälan: Åsa Viksten Strömbom textilt@telia.com senast den 17 mars. Anmälan behöver innehålla namn och mailadress.
Kostnad: Medlem i Uppland-Sörmlands Vävare: 450 kronor. Icke medlem: 500 kronor. Betalas efter bekräftelse av anmälan till plusgiro 4490477-9, Upplands-Sörmlands vävare. Märk betalningen med Gunnel Andersson och namn.

Vävcafé på Zoom
Torsdag den 13 april
Torsdag den 13 april kl 19-21 träffas vi på Zoom.
Ingen föranmälan behövs. Man bara tittar in så länge det passar. Berätta gärna om något projekt som du håller på med, har gjort eller drömmer om.
En länk kommer att skickas ut till alla medlemmar några dagar i förväg.
Maria Kronander

Utflykt till Östhammar och Hallstavik
Fredag 5 maj
I början av maj när det börjar grönska igen planerar vi vårens UTFLYKT!
Den 5 maj tar vi bilarna först till Östhammar och därefter vidare till Hallstavik.
Vi startar med egen bil (eller samåkning) så vi är på plats vid Garvaregården vid Frösåkers Hembygdsgård i Östhammar ca 09.45. Här tar Anna Ström emot oss och visar upp den fina textilutställningen bestående av insamlade och skänkta textilier från Frösåkers Härad som ungefär motsvarar Östhammars kommun. Bland föremålen finns en Blixtfilt, två välbevarade ryor och många klädesplagg. Vävprover på bolsterrandningar, glesripsmattor, sänglinne och mycket mer. Garvaregårdens nedervåning är inredd som ett tänkt hem för en av stadens borgare vid mitten av 1800-talet och där ingår också många textilier.
Dessutom får vi en liten förevisning i linberedning. Linodling till husbehov var vanligt på gårdarna förr. I en bod på hembygdsgården finns alla redskap samlade och de flesta går fint att använda. Därför har man nu odlat lin i pallkragar några år och rötat en del av skörden och Anna Ström kommer att visa hur det går till.
Efter besöket på Hembygdsgården och lunch i Östhammar åker vi söderut till Hallstavik. Där bjuder Vävstugan Häverö Vävare in oss att ta del av arbetet och gemytet i en vävstuga. De berättar om sitt arbete, utställningar och andra aktiviteter. En av de tidigare utställningarna handlade om den unika folkdräkten Häverödräkten. Den kan vi också få stifta bekantskap med. Naturligtvis hoppas vi på att det finns något intressant i vävstolarna också. Skaftväxling finns i en vävstol. Har vi tur kanske en av väverskorna berättar om hur hon vävde en svängd trappmatta.
Program:
09.45 Ankomst till Östhammar
10.00-12.00 Garvaregården, Frösåkers Hembygdsgård
12.00-13.00 Lunch
13.00-14.00 Resa till Hallstavik
14.00-16.00 Vävstugan Häverö Vävare (inkl eftermiddagsfika)
16.00 Hemgång
Anmälan: Agneta Andersson atenga.andersson@gmail.comsenast fredag den 21 april.
Anmälan ska innehålla namn och adress, Telefonnummer, behov av specialkost, info om egen bil kan användas, om fler kan få åka med, eller om det finns behov av att få åka med någon annan mot ersättning till chauffören. Efter gjord anmälan fås bekräftelse att plats finns och faktura kommer.
Kostnad: Medlem i Upplands Sörmlands vävare 225 kr. Icke medlem: 325 kr.
Styrelsen
Ordförande: Margareta Fernholm
Sekreterare: Helen Hjärpe
Kassör: Agneta Andersson
Ledamot: Anna Sjögren
Ledamot: Maria Kronander
Ledamot: Kerstin Jansson
Hemsida: Elisabet Jansson
Regionens medlemssida
På vår medlemssida finner du information endast för medlemmar.
Logga in till regionens medlemssida
Lösenord finner du i Solvögat
Bli medlem
Är du intresserad av vävning? Då är du välkommen att bli medlem i region ”Uppland-Sörmlands Vävare”.
Kontakta oss per mail: Margareta Fernholm
Våra reportage
Besök hos Almgrens Sidenväveri i Stockholm
Torsdagen den 26 januari samlades 20 medlemmar ur Uppland-Sörmlandsregionen på Almgrens Sidenväveri.
I den stora vävsalen med tre handvävstolar och en mekanisk, berättade tf. museichef Mari-Louise Franzén väveriets 200-åriga historia, som visade sig vara mycket intressant och till och med innehöll inslag av smuggling. Hon ledde oss sedan genom hela processen från tråd till tyg. Jacquardtekniken, en föregångare till vår tids datorer, demonstrerades i en särskild demonstrationsmodell och sedan fick vi studera spolmaskin, varpa, vävstolar och all utrustning lite mer handgripligt och den som ville fick pröva på att väva i en av stolarna. I en annan av vävstolarna såg vi också den Almgrenska rosen i vardande.
2 ½ tr upp visades utställningen FABRIKEN, om sidensjalar, jacquarder och kvinnors arbete i textil- och konfektionsindustrin från 1800-talet till i dag.
Där mötte vi tre kvinnor, som arbetat i väveriet. Särskilt Maria Engström Roos öde berörde. Hon arbetade hos Almgrens tills hon blev 94 år och arbetsuppgifterna anpassades vart efter.
På Almgrens Sidenväveris hemsida kan du läsa mer om väveriet och dess historia, eller varför inte göra ett besök där och kanske köpa en sjal. Där fanns nämligen också en butik.
K.A. Almgren sidenväveri & museum
Repslagargatan 15 A | 118 46 Stockholm | Tel: 08-642 56 16 info@kasiden.se
Reportage från Introduktion/föreläsning: Finnväv/ryssväv/dubbelväv
Vi var 15 personer som samlades för att lyssna till Anna Sjögrens föredrag om dubbelväv.
Resa till Båvens Spinnhus
Tjugosex medlemmar i Uppland-Sörmlands Vävare gjorde en utflykt i strålande höstväder den 14 oktober 2022.
Uppländska hästtäcken, tagel och sängvepor
Den 12 oktober var vi 15 personer som kom till Löjtnantshuset i Stockholm för att lyssna på föredraget om Uppländska hästtäcken, tagel och sängvepor.
Besök på Skokloster slott
Vi var 12 textilintresserade som togs emot av intendent Inger Olofsson vars specialitet är textilierna på slottet.
Besök i Marabouparkens konsthall

Lördagen den 10 oktober var vi (en liten grupp 6 st.) till Konsthallen i Sundbyberg
Se på mattorna – Det har vi!

Uppland-Sörmland har varit på visning av Märta Måås-Fjetterströms mattor på Kungliga Slottet.
Tack alla ni medlemmar i Uppland – Sörmland

Ingrid Sandberg

I februari somnade Ingrid in i sitt hem efter en tids sjukdom. Under många år var hon medlem i Riksvävarna och aktiv i ”Uppland-Sörmlands vävare”.
Sy- och Hantverksfestival 17-19 februari 2017

Inger Åberg på Åbergs museum i Bålsta 2017

Camilla Carlund Hickman visar sin utställning Indigo 2016

Besök på konstfack 2016
