Teld och Ri – tematräff med ett föredrag av Eija-Liisa Koolmeister
18 mars, 2024
Skaftväxling – tematräff med föredrag av Gisela von Weisz den 19 mars 2024
31 mars, 2024

Årsmöte i Uppland-Sörmlands Vävares region

Uppland-Sörmlands Årsmöte 2024 300

11 mars hade Uppland-Sörmland årsmöte, en skara medlemmar samlades i Löjtnantshuset, StockholmMötesordförande var Åsa Pehrs. Den nya styrelsen består i stort sett av samma personer som 2023 förutom en avgående ledamot och en nyvald ledamot. Agneta Andersson tackar för förtroendet att bli omvald till ordförande.
Efter årsmötet fick vi lyssna på Åsa Viksten Strömbom när hon berättade om de två finurliga” vävarbröderna Pehr och Zackris Persson i Kubbe by, Anundsjö socken i Ångermanland. Dessa två bröder vävde och sålde bottentäcken på 1800-talet.

På håll ser det ut som tärningsväv eller munkabälte men på nära håll ser man inga flotteringar på framsidan utan alla flotteringar är på baksidan. Hur vävtekniken uppstod vet man inte men det är inte omöjligt att de två bröderna klurade ut hur man skulle väva. De allra flesta bottentäckevävar har hittats i området där bröderna levde och tekniken är ovanlig i övriga Sverige.

Åsa beskrev vilka material som var vanliga i gamla täcken och visade vävsättet. Vi fick se många bilder och detaljer från gamla täcken, små tygbitar och fotografier från museer.

Efter föredraget fick vi klämma och känna på en massa fina alster och provbitar som Åsa har vävt. Det var allt från mycket tät bomullsväv och vackert monterade kuddar till trasmattsvävar. En mycket intressant och fin presentation!

Tack Åsa!