Studiecirkel i färgeffekt
8 februari, 2023
Textil konst 11 februari 2023
13 februari, 2023

Besök hos Almgrens Sidenväveri i Stockholm

Almgrens 2

26 januari 2023

Torsdagen den 26 januari samlades 20 medlemmar ur Uppland-Sörmlandsregionen på Almgrens Sidenväveri.

I den stora vävsalen med tre handvävstolar och en mekanisk, berättade tf. museichef Mari-Louise Franzén väveriets 200-åriga historia, som visade sig vara mycket intressant och till och med innehöll inslag av smuggling. Hon ledde oss sedan genom hela processen från tråd till tyg. Jacquardtekniken, en föregångare till vår tids datorer, demonstrerades i en särskild demonstrationsmodell och sedan fick vi studera spolmaskin, varpa, vävstolar och all utrustning lite mer handgripligt och den som ville fick pröva på att väva i en av stolarna. I en annan av vävstolarna såg vi också den Almgrenska rosen i vardande.

2 ½ tr upp visades utställningen FABRIKEN, om sidensjalar, jacquarder och kvinnors arbete i textil- och konfektionsindustrin från 1800-talet till i dag.

Almgrens 1

Där mötte vi tre kvinnor, som arbetat i väveriet. Särskilt Maria Engström Roos öde berörde. Hon arbetade hos Almgrens tills hon blev 94 år och arbetsuppgifterna anpassades vart efter.

På Almgrens Sidenväveris hemsida kan du läsa mer om väveriet och dess historia, eller varför inte göra ett besök där och kanske köpa en sjal. Där fanns nämligen också en butik.

K.A. Almgren sidenväveri & museum
Repslagargatan 15 A | 118 46 Stockholm | Tel: 08-642 56 16 info@kasiden.se

Text: Margareta Fernholm

Foto: Kerstin Jansson

almgrens 2
almgrens 3