ModeVäv
10 oktober, 2021
Vi Vävare i Skånes jubileumsfirande
25 oktober, 2021

Växtfärgning sept 2021

Gotlands Vävare Vejde 300x300

VÄXTFÄRGNING SEPT 2021

Under ledning av Kerstin Wessely färgade vi ullgarn med krapp, indigo och vejde.

Kerstin hade förberett krapp som var klippt i små bitar och blötlagt i vatten över natten.

Ullgarnet förtvättades och färgbadet upphettades till 70 grader och sedan var det dags att lägga i första härvorna. Efter en timme i 70 gradigt vatten släckte vi elden och härvorna fick ligga kvar och svalna i färgbadet.

När nästa färgbad innehållande indigo var klart och upphettat till 40 grader var det dags att lägga i förtvättat garn.  Man kan stöta med en pinne, men inte röra runt, för att garnet skall hamna under vatten. Efter 10 min var det dags att fiska upp härvorna. Garnet hade blivit grönt men efter luftning i ca 10 min hade färgen ändrats till marinblått.  Första gången man färgar blir man imponerad av vad oxideringen gör med färgen.

Nästa färgbad med vejde förberedde vi genom att klippa bladen i remsor, 1 cm breda. Detta fick ligga i kokhett vatten 1,5 tim med lock på. Bladen silades bort och soda tillsattes. Badet blev illgrönt med blått skum. Genom att vispa kraftigt eller hälla badet mellan två spänner tillfördes syre och det blå i skummet försvann.  Badet värmdes till 45 grader och det förtvättade garnet lades i och fick ligga 30 min. Liksom med indigo blev garnet blått först efter oxidering.

Väl hemma skall överskottsfärg tvättas ur, gärna med lite ättika i sista sköljvattnet.

Vi hade en härlig sensommardag på Stavgard och med Kerstins perfekta planering hann vi med kaffe och lunchpauser. Inger hade bakat goda rundstycken och äppelkaka och Marie hade kokat kaffe.

Tack alla för en härlig dag.