Växtfärgning sept 2021
11 oktober, 2021
Föreläsning “En varp många möjligheter” oktober 2021
26 oktober, 2021

Vi Vävare i Skånes jubileumsfirande

08-2021-10_30-jubel-nr1-Hakan_300x300

25 oktober 2021

– Vi Vävare i Skåne hade under jubileumshelgen 28 augusti kalas för våra medlemmar på Stiftsgården Åkersberg i Höör. Det var dels för att fira föreningens 30 år men också som ett komplement till årsmötet som hölls via Zoom. På dagens program var ett föredrag av Håkan Andersson som berättade om och visade sin mors vävnader. Se länk till Elsa-Maria Anderssons textilkonst: www.elsamaria.art

– Vidare utsågs Årets vävare som blev Agneta Nilsson för livslång entusiasm för textil och vävningens olika uttryck. Hon var initiativtagare till Riksföreningen och dess första ordförande. 11 närvarande 30-åringar uppmärksammades med en liten present. Vi åt gott och umgicks utifrån gällande restriktioner.

Bild: Håkan Andersson med en av sin mors vävnader där hon översatt sin svärfars akvareller till textil

En rad vävstugor runt om i regionen höll öppet under helgen, några även senare i veckan. Vår affisch visade på följande i vår vävturné:
Förslöv, Sankt Olof, Malmö, Landskrona, Skegrie, Bjärnum, Vellinge.
Mobilia köpcentrum i Malmö ställde en lokal till vårt förfogande under en vecka. Den låg centralt så det var många som passerade och pratade vävning med oss då de såg våra vävstolar, vi fick berättelser från Marocko, Iran, Irak, Syrien, Finland, Mexico osv. Naturligtvis även från olika delar av Sverige! En del provade också på att väva som förskolegruppen från Spinneriets förskola. Allt i god ordning!
Fem vävstugor i olika delar av Skåne höll Öppet Hus och många intresserade tog sig dit, några blev uppmärksammade av lokalpressen vilket också var trevligt. Det blev bland annat en god beskrivning av vad det innebär att väva i en vävstuga. Det är Glädje, Gemenskap, Kunskap och Kvalitet! Inte minst då det inte anordnas så mycket utbildning i vävning så har vävstugorna en viktig roll för att förmedla och utveckla kunskaper inom vävning.