Vi Vävare i Skånes jubileumsfirande
25 oktober, 2021
Föreläsning och kurs i skaftväxling
29 oktober, 2021

Föreläsning “En varp många möjligheter” oktober 2021

reg16oste_skyltdockor

En efterlängtad återträff och föreläsning

Dagens tema var ”En varp – många möjligheter” och vi fick precis allt det inbjudan till föreläsningen med Gunnel Andersson från Skövde hade utlovat och mer därtill!

Det var med stor förväntan som tjugofem av föreningens medlemmar bänkade sig för att lyssna på och ta del av vad vår gäst, som sedan 2020 är innehavare av ”Mästarbrev i Handvävaryrket”, skulle berätta för oss.

Utifrån en mängd välskräddade plagg av handvävda tyger och tygprover samt en riklig bildpresentation, gav Gunnel oss under cirka fem timmar en professionell och pedagogisk föreläsning om hur olika faktorer påverkar tygkvalitén och hur viktigt det är med en väl genomförd efterbehandling.

Lugnt och metodiskt beskrev hon hur en och samma varp ger olika tygkvalitéer genom färg- och kvalitétsval av inslagsgarn, ändrad uppknytning, trampordning och täthet. Tyger som sedan kan bli till kläder, hemtextil, väskor, kuddar med mera.

Under pauserna gick vi runt mellan de välfyllda borden, kände på tygprover och textilier och studerade de upphängda plaggen lite närmare.

Här fanns kläder i både lättare och kraftigare kvalitéer och med olika bindningar. Något förvånande berättade Gunnel att hon strävade efter att hennes handvävda textilier skulle ha ett ”köpt” utseende. En strävan som man kunde se i hennes mycket tunna men förstås handvävda blusar.

På ett bord fanns vävsedlar och häften med ”vävbeskrivningar och goda råd” till försäljning – allt med Gunnels copyright. Om man haft svårt att se eller hänga med när bilderna visades under föreläsningen fanns här möjlighet att reparera skadan. Se även hemsidan textilatradar.se

Den här föreläsningen var vår första riktiga medlemsträff på mycket länge och det var roligt att få återse varandra igen och få umgås en stund runt lunchbordet med vår medhavda matsäck.

Text: Birgit Johansson

Foto: Birgitta Stening Carlson