Andra kvartalets vävare för 2016  
5 augusti, 2017
Fjärde kvartalets vävare för 2016  
5 augusti, 2017

Tredje kvartalets vävare för 2016  

2016-07
Vi har valt att presentera Ulla K Holmström, Ekorrbo, som den tredje av kvartalets vävare för året 2016Jag heter Ulla Karolina Holmström och mitt intresse för handarbete har jag med mig från uppväxten. Min stora förebild är min mor Sonja som var sömmerska i grunden och studiecirkelledare när vi barn växte upp. På övervåningen fanns det en vävstol och jag kan än i dag minnas lyckan över den dagen min mamma erbjöd mig att väva själv.

Vävda bilder i Finnvävsteknik. Vännskärs fyr, Motorbåt på  Granholmsundsfjärden, Segelbåt i horisonten.

Vävda bilder i finnvävsteknik. Kanadagås och

Valet av gymnasielinje blev en utbildning med textil inriktning i Skellefteå, en mycket bra grundutbildning. Därefter blev det terminskursen i sömnad och ett-åriga vävutbildningen på Dragonskolan i Umeå. Gertrud var en fantastisk lärare och vi fick lära oss många olika tekniker och material. De tre praktikveckorna delade jag upp i en vecka på en kulturverkstad i Oslo, där det vävdes kyrkotextilier och skolfanor. En vecka på Handarbetets vänner i Stockholm, där en del ur riksdagsväven i grå nyanser vävdes just då. Samt en vecka med tyghandskar och rutblock på textilmagasinet på Jamtli i Östersund. Jag har alltid varit intresserad av slöjdhistoria och varje torsdagmorgon var vi på museet på Gamlia och lyssnade på Katarina Ågren. Jag analyserade många vävar som jag senare har använt i mitt eget skapande. Jag blev tillfrågad att hålla i väv- och bildvävkurser i min hembygd så det kombinerade jag med arbete på sjukhemmet i något år. Av en slump hamnade jag på Konsthantverksutbildningen på Tollare folkhögskola på Värmdö i Stockholm. Det var yrkesverksamma konstnärer som kom ut och undervisade i perioder. Dessa fick oss att se utanför den strikta traditionella slöjden. Vi vävde och broderade tredimenssionellt, blandade nya och gamla tekniker och skapade hejvilt. Närheten till Stockholms textilskatter var fantastisk. Många var de studiebesök vi fick uppleva. Återigen måla av och analysera vävnader.

Min första vävstol, en 120 Glimåkra som jag köpte under gymnasietiden, har följt mig som den viktigaste ägodelen där jag har bott. Finns det hjärterum så finns det plats för en vävstol! Den är fortfarande min favorit.

Som tur är delar jag mitt slöjd- och hantverksintresse med min man. Vi driver sedan 22 år tillbaka företaget “Ekorrbo Hantverk”. Mitt yrkesverksamma liv fick dock en annan vändning då jag utbildade mig till lärare och nu främst undervisar i musik. Men just därför är det så fantastiskt skönt att gå ut några timmar på kvällen och väva!

I vårt företag, tillsammans med gårdens ungdomar, planerar och inspirerar vi varandra till vävuppsättningar och skapande. Det som produceras i vävstugan är mest bruksvävar, men även en och annan bildväv.

Kudde analyserat och vävt från ett fälltäcke från VB-länsmuseum

Löpare i lin och bomull komponerad för  “Ostriket”

Dörrstopp gjord av beredningsfästet på en pläd

Fälltäcke är en analys från Jamtli i Jämtland. Skinnet är från får som går ute året runt i Skottland