Första kvartalets vävare för 2016  
5 augusti, 2017
Tredje kvartalets vävare för 2016  
5 augusti, 2017

Andra kvartalets vävare för 2016  

2016-03
Vi väljer att presentera Annelie Paulsson Hedström, Vännäs, som den andra av kvartalets vävare för året 2016  

Jag är uppvuxen med fem bröder i Kroksjö, Stöttingfjällets pärla, i Lycksele kommun. Har alltid hållit på med handarbete och stickade mina först Lovikkavantar när jag var 6 år. När jag var 14 år och gick i 8:an såg jag min första vävstol. I slöjden vävde jag en väska, blev biten och väldigt intresserad av vävning. I gymnasiet gick jag 2-årig konsumtionsteknisk linje med textil inriktning och flyttade som 16-åring till Umeå. Dragonskolan i Umeå blev ett himmelrike. Där fick jag väva hur mycket som helst och en helt ny värld hade öppnat sig.

Lampskärm vävd av fiskelina. Mönster: Gåsöga

Jag fick min första vävstol av mamma när jag fyllde 20 år. Vävstolen fick stå hemma hos mina föräldrar p g a utrymmesbrist i min lilla lägenhet. Jag lärde min mamma att väva och hon blev min första elev. Vävstolen var aldrig tom och det sattes upp nya vävar hela tiden. Det blev bra träning för mig att varpa och sätta upp nya vävar. Jag började själv väva på allvar när jag flyttade till Vännäs med min  familj. I Vännäs kom jag i kontakt med min vävmentor Kerstin Åström, hon lärde mig väldigt mycket om vävning. 2003 gick jag kurs i Damast på Sätergläntan i 3 veckor med Gunvor Johansson som lärare och där öppnade  sig en helt ny värld igen. Jag fortsatte mitt sökande vid Umeå universitet med Vävdesign 2005 och Fortsättning vävdesign 2010 med Karin Wallin.

För närvarande är jag kursledare i föreningarna, Skälstickorna i Vännäs och Vävglädje i Västra Spöland. Det är fantastiskt vilka härliga människor man träffar och vilken inspiration man får.

Tyvärr hinner jag inte väva själv så mycket som jag vill. Jag arbetar heltid på Folktandvården vid Tandläkarhögskolan i Umeå och då blir fritiden begränsad. När tid ges vävs det helst “idiotvävar”, som jag kallar dem, experimentvävar t ex väva i tandtråd, fiskelina och koppartråd m m. Jag har lärt mig  att det går att väva med det mesta och jag experimenterar av hela mitt hjärta.

Jag har ett förflutet som ordförande i Västerbottensvävarna. Det var en kul och intressant tid. Vi hann med att arrangera Riksårsmöte 2007. Under vävmässan i Umeå 2014 medverkade jag som assistent på “Vävtorget” där besökare fick prova på olika vävar och tekniker.

Toasits vävd i reflexgarn med inplock  av texten SITT NER!

Väska

En gammal slåtterrmaskinsits klädd med väv av corduroy

Duk till katten!