Tredje kvartalets vävare för 2016  
5 augusti, 2017
Kvartalets väv i Västerbotten (jan-mar)-17 
5 augusti, 2017

Fjärde kvartalets vävare för 2016  

2016-10
Brita Tedebrand, Umeå som fjärde kvartalets vävare

Ett urval ur hennes digra produktion

Att jag blev väverska har med min farmor att göra – Sara Ehrland 1865-1953. Hon vävde till Hemslöjden i Västerbotten i mer än 25 år mestadels vita dukar i Västerbottensdräll. För denna insats tilldelades hon en plakett i brons och en skedkrok i äkta silver ur landshövding Gustav Roséns hand. Detta hörde jag mycket om som barn.

Min första egna upplevelse vid vävstolen blev i realskolan i Sala – en kudde – inne på frökens kontor. I gymnasiet på latinlinjen när de andra i klassen läste extra tyska bad jag att få väva. Ännu en kudde blev det.

När jag flyttade tillbaka till Umeå med min egen familj 1982 blev det mer och mer vävning varvat med yrket som psykolog. Många meter stor duk i Västerbottensdräll, små dukar, gardiner, plädar och mattor mm mm har jag producerat. “Här vilar inga halta löss”, som min latinlektor sade en gång.

Mina nära och kära har fått ta del av det mesta.
Mitt motto idag är, som någon annan myntat: “Att väva är att leva”.

Utställningar:
2009  Självklart, 2014 Vävmässan i gruppen 18 vävare i Västerbotten, 2016 Här dräller det av drällar, en vandringsutställning, som startade denna sommar i Vilhelmina, gick vidare till Nordmaling under länskulturdagarna och kommer att sättas upp i Skellefteå Handens Hus 3-11 dec.

Några av Britas mattor från Vävmässsan 2014

Britas dräll

Mattan Sara

Västerbottensdräll med ett dussin servetter

Julduk

Umeå – Björkarnas stad