Boken om Smålandsdräll
11 april, 2018
Blekingevävarnas årsmöte 2018
23 april, 2018

Studiebesök i Bjurholm

Några av Ingegerds vävda alster

Trots att kalendern visade på fredagen den 13 och väglaget tidvis var ganska ojämnt, så begavs sig några av Västerbottensvävarnas medlemmar på det utlysta studiebesöket till Bjurholm.

Vi startade med att besöka Ingegerd Forsgren Engman. Hennes produktion av vävnader under det snart 90-åriga livet är i sanning imponerande, och vi förstummades av kvaliteten på de textilier hon vävt för snart 70 år sedan. Hennes lakan i halvlinne med ”spets” i hålkrus har en lyster och känsla som kan göra vilken kunglighet som helst avundsjuk, för att bara nämna ett exempel.  Under bordet ligger en röllakansmatta i egen design som fortfarande kändes modern.
Mer om Ingegerd kan läsas här : https://www.riksvav.se/kvartalets-vav-i-vasterbotten-okt-dec-17/

Nästa stopp var hos Nya Ullkraft – spinneri och berederi, som har funnits i Bjurholms kommun i över 30 år. Det startade med att Greger Ottoson köpte upp maskinerna när Hemslöjdens spinneri Bergå lades ner. Sedan har det bytt ägare några gånger, och ägs nu av Bengt och Per-Anders. Vill ni veta mer om deras verksamhet så gå in på https://ullkraft.se/

Så avslutades dagen med ett besök i Näslands vävstuga.  Den har också funnits i 30 år och lokalen är en trappa upp i den nedlagda skolan, som nu fungerar som byns samlings- och möteslokal. Kerstin Holm är föreståndare. Hon hann vara med på utbildningen ”Vävåret” i Umeå innan den lades ner, och har således både teoretiska och praktiska kunskaper i vävning. Vi noterade att alla vävar ( 7 stycken till antalet) dubbeltrampades, trots att de var försedda med lattor.  Ett sätt att slippa så mycket bökande med att ändra uppknytning, och ändå kunna variera mönstret maximalt.
De vävstolar som fanns i snart sagt varje hem på landsbygden för hundra år sedan, var ju oftast hemsnickrade med 4 trampor och utan lattor, men där vävdes trots detta många underbara vävar i både dräll och rosengång. Av detta kan vi dra slutsaten att gamla kunskaper icke är att förakta, även om ”inte alla traditioner är värda att bevara” för att citera en aktuell kvinna och avhoppad akademiledamot.

Foto: Ringvor Gustavsson

Fler bilder finns på vår blogg: https://vasterbottensvavarna.blogspot.se/2018/04/studiebesok-i-bjurholm.html

IMG_4512 Vävnad
Bengt, en av delägarna till Ullkraft AB
IMG_4542 Kardborrar