Vävträff i Arvidsjaur
16 oktober, 2017
“Handvävda Julfärger” på Konst & Hantverksmässan
8 november, 2017

Kvartalets väv i Västerbotten (okt-dec)-17

Ingegerd Engman Forsgren

2017-10
Fjärde kvartalets vävare 2017 presenterar vi Ingegerd Engman Forsgren f. 1929, Bjurholm

En oktoberdag under senhösten med snöglopp och delvis vita åkrar besökte jag Ingegerd Engman Forsgren i Bjurholm. Där fick jag se många av Ingegerds fina vävnader som dukar, mattor och bonader. En väv, som sällan förekommer hos dagens vävnader, är ett vävt överlakan med örngott. Istället för spets har det prytts med en blå bård i hålkrus.

Fantastiskt vacker drällduk

Löpare

Löpare

Lakan och örngott med hålkrus

Jag fick också se hennes fantastiskt vackra drällduk vävd med lingarn 28 i både varp och inslag. En väv med 15 skaft och 15 trampor. Dukens 3370 trådar träddes med 3 trådar i rör i en sked 80/10.
Som jag alltid sagt vävnader är svåra att beskriva, de måste ses, kännas på och tas in med flera sinnen.
Ingegerd gick Nordenfeltska vävlinjen, en tvåårig utbildning i Göteborg på tidigt 1950-tal. I utbildningen ingick bl a att gå 1-2 timmar per vecka på Etnografiska muséet och studera dess samlingar. Det inspirerade till en finnväv ni kan se här intill. Efter Göteborg fick hon anställning av hemslöjden i Kramfors där hon bl a undervisade i vävning, knyppling och broderi. Göteborg lockade igen och hon anställdes av Bohusläns hemslöjd, som arbetsledare på vävavdelningen. Dorotea hemvårdarinne- och husmodersskola blev nästa på tur där med undervisning i vävning och sömnad. En ettårig utbildning på Handarbetets vänner hanns också med.
Ingegerds farmor, från Åkernäs utanför Bjurholm, vävde mycket när Ingegerd var liten. Farmor är en av hennes stora inspiratörer. Ingegerd minns från sin barndom hur farmor sådde och beredde lin. Hur hon där också fick åka runt i den tomma varpställningen. Minnen, som många av oss säkert delar med henne.
Ingegerd ägnar sig inte lika ofta åt vävning som förr. Hon har en vävstol uppsatt i sin friggebod. Så möjligheten finns. Dessutom håller hon kontakt med vävningen genom sina besök i Bjurholms vävstuga och sina vänner där. Känns någon väv lockande tvekar hon inte att ta sig an den. Dessutom hjälper hon gärna till vid uppsättning av nya vävar.

Text: Katarina Wrethén
Foto: Jan Wrethén