”Vi ska sy och vi ska klippa…”
15 mars, 2020
Medlemsresa till Stockholm 2020
17 mars, 2020

Västerbottensvävarnas årsmöte

IMG_7607 dynor

På skottdagen samlades Västerbottensvävarna till årsmöte i Holmsund.

Årsmötet hölls på Västerbacken hotell och konferens. Det ligger i en intressant historisk miljö där sågverksindustrin byggdes upp under 1800-talet och blev grunden för Holmsund. Under lunchen berättade Inger Renström mer om omgivningarna och visade ett vackert randat förkläde. Det har återskapats utifrån trasor som hittades som drev i husväggarna på området.

Lina Lindén höll en föreläsning om Medle-bolstret, som finns i museet gömmor. När hon gick kurs på Sätergläntan analyserade Lina bolstret. Nu berättade hon om sin analys av tråd, teknik och om svårigheten att skilja olika växtfibrer från varandra.  En stor del av arbetet var lista ut hur färgerna var i original och vad som givit färgerna. Hon berättade också om utmaningarna med falsk snodd som uppstod under vävningen och hur hon till nästa väv med linvarp aktivt förebyggde problemen med gott resultat.

Medlemmarna fick rösta om vilka dynor som ska representera Västerbotten i utställningen under RÅM med tema Vävda dynor och skärvor i skön förening. Rösterna räknades under stor spänning och tre bidrag valdes ut.

Ringvor Gustavsson ledde årsmötesförhandlingarna. Gunnel Grelsson blev omvald som ordförande i föreningen. Ulla Holmström lämnade sitt uppdrag i styrelsen efter många år, senast som suppleant. Inger Renström blev invald i stället.

Vävstugan Vävlyckan håller till i källaren på Västerbacken hotell och vi fick titta in där också. Du kan läsa mer om det på vår blogg, länk: https://vasterbottensvavarna.blogspot.com/2020/03/arsmote-2020.html

Tack till alla medlemmar som kom till årsmötet!

Text och foto: Sara Andersson

IMG_7608 dyna Barbro Persson

Två av dynorna som Västerbottensvävarna röstade fram.

Bilden ovan är Barbro Perssons bidrag och bilden här nedanför är Ulla Holmströms bidrag.

IMG_7610 dyna Ulla Holmström
IMG_7609 dyna Ringvor Gustavsson

Det tredje bidraget som röstades fram var Ringvor Gustavssons bidrag.

Nedan syns Karina Perssons nåldyna i en kopp.

IMG_7611 dyna Karina Persson
IMG_7601 bolster red

Lina Lindén föreläser om Medle-bolstret.