Västerbottensvävarnas årsmöte
15 mars, 2020
Årsmöte 2020
27 mars, 2020

Medlemsresa till Stockholm 2020

mmf1

Ett trettiotal medlemmar

gjorde en studieresa till Stockholm i mars 2020 för att besöka dels MMF-utställningen på slottet och dels Almgrens sidenväveri. På bussresan blev vi guidade om antroposofernas verksamhet och bebyggelse i Järna av Lisbeth Andersson som tidigare bott där.

En skicklig busschaufför tog oss sedan in på smala gator på söder för ett besök på Almgrens sidenväveri. Fabriken var i flera våningsplan, butik, vävsal och längst upp museum där historien och produkterna beskrevs i bilder, porträtt, glasmontrar och på en gammal SF-film.

En mycket kunnig och rapp guide lärde oss mycket om silkets, fabrikens, jaquardvävningens och vävarnas historia även ur ett samhällsperspektiv.

Sedan vidtog en kort promenad i snålblåsten till dagens lunch på Van der Nootska palatset som var lika fint som det låter och där maten höll samma klass. Vi hann även notera att det finns många trevliga garn- och tygaffärer i kvarteren runtomkring.

Busschauffören hämtade oss sedan för transport till Stockholm slott. Många stod redan i kö vid entrén på borggården men det gick fort att komma in och gå uppför den stora stentrappen och passera genom flera utställningssalar för att komma till Rikssalen. Även här fick vi en fantastisk guide som entusiastiskt och kunnigt berättade om Märta Måås Fjetterströms liv och verk. Efter guidningen fick vi tid att gå runt själva och titta och göra besök i presentbutiken.

Ett stort tack till styrelsen för en mycket innehållsrik och avkopplande resa!

Stina Kufver Jakobsson

silke1
silke2
mmf2
mmf6
mmf5
mmf3