Älskade Handdukar i Strömsund 19-20 augusti 2023
18 augusti, 2023
Värmland Dalsvävarnas resa 30-31 augusti till Östergötland
5 september, 2023

Utflykt västra Värmland 17 augusti 2023

Carl Johan Lejrin Klässbol

Vi var 14 medlemmar som samlades för en gemensam utflykt i västra Värmland. Vi startade på med ett besök på Klässbols linneväveri.

Först fick vi en presentation om företaget och dess historia av Cenita Johansson Åsen som är fjärde generationens ägare. Sedan tog Carl-Johan Lejrin över och berättade om historiken och funktionen på de gamla Jacquardvävstolarna och hur tekniken kom till Sverige. Vävstolarna har en lång historia och donerades av damastvävaren Carl Vidlund, verksam i Värmland, till Nordiska museet. De är nu placerade på väveriet och har bland annat använts till de handvävda damastdukar och servetter vår nuvarande kung fick i gåva av riksdagen. Det fanns även tid att se på alla textiler som nu produceras, de har förnyat sin maskinpark och väver numera i stort sett enbart hellinne. Det fanns även restlager av lingarner till mycket bra pris, så det blev även en del koner lingarn med i bagaget.

Nytomta minnesgård
CarlJohan Lejrin Södra Bys textilatelje

Resan fortsatte sedan till Arvika för lunch på Elis café på Rackstadsmuseet och efter detta gick vi vidare till Nytomta som är en av de äldsta gårdarna i området. Gården sköts av en stiftelse och är en minnesgård över Ola Eriksson och hans hustru Christina som tillsammans med sina sex barn levde här från slutet av 1800-talet. Ola var mästare i bildhuggarkonst och den äldste av de kända bröderna Eriksson i Taserud; Christian, Elis och Karl. Christina och dottern Hanna skapade gobelänger och vackra textilier. Hemmet var även en mötesplats för de hantverkare, arkitekter och konstnärer som utgjorde Rackstadskolonin.
Vi fick en mycket intressant visning och föreläsning om familjen och de möbler och alster som finns på gården. I den fina trädgården finns det även en vävstuga. Vi var där just efter att årets vävresidens avslutats men kikade på vävstolarna bland annat en mycket unik vävstol med dobbymekanik samt tittade i böcker och en del av Hannas mönstersamling. Det går att årligen ansöka om residens för 1-2 personer som arbetar med textil konst/konsthantverk att under sommaren få använda vävstugan som bostad och ateljé.

Färden gick sedan vidare mot Åmotfors och Södra By där vi besökte en av våra medlemmar Carl-Johan Lejrin, som förutom sitt arbete på Klässbols linneväveri även driver det egna företaget Södra By´s textilateljé. Det var vackert väder så det blev en skön kaffestund i trädgården, där han berättade om sin väg in i vävningen. Vi hann även med gemensamt vävprat och idéer om fortsatta aktiviteter inom föreningen innan det var dags att gå in i ateljén som ligger på gården. Här blev vi visade projektet med att restaurera en gammal jacquard som ska monteras på en av hans vävstolar. Han visade även hur han väver med ryckverk, det tyg som vävdes var en rekonstruktion av ett möbeltyg från Nytomta minnesgård.