Solvögat – Tidningen för oss Handvävare!

Solvögat nr 4 2018

Nummer 4-2018 har Det dukade bordet som tema. Intervju med Monica Hallén om att återbruka för att få en extra fin festdukning. Vi berättar om Sorundadrällen, en riktig kalasduk som kan inspirera för nutidens festdukar. Vi går igenom partimönster och detaljsolvning så att du kan väva den vackra Hallandsdrällen, vars vävnota Nina Floderus delar med sig av. Lena Håkansson visar en julig festremsa, den kan du nog få klar till jul om du har en tom vävstol.

Månadens profil är Solveig Magnusson, mästare i vävning och med stor lust att lära ut. Ett par aktuella händelser, vi berättar om är Lisa Juntunen Roos och Shogo Hiratas projekt Intertradition, där de korsat japansk och svensk vävtradition med spännande resultat. Och om du befinner dig i Stockholm någon gång innan den 10 december så kan du besöka WIP konsthall i Årsta, där tre av våra mest skickliga vävkonstnärer ställer ut: Matilda Dominique, Linnea Blomgren och Åsa Pärson.

Vi berättar om allt som händer hos Riksvävarna runt om i landet och om hur Väv i Väst har kommit igång med vårt nya tema “Dynor och skärvor i skön förening”. Inbjudan till riksårsmötet i Uppsala 7-9 april, glöm inte att gå in på hemsidan och boka in dig mellan 1 och 15 februari. På sista sidan i tidningen hittar du inbetalningskortet för 2019, kanske är det en julklapp att önska sig eller att ge till vävande vänner? För då får man Solvögat även 2019 och tillgång till vår rika hemsida och ett bra vävnätverk där du bor.

God Jul önskar alla vi som gör Solvögat!

Annonsformat

Ladda hem pdf med alla uppgifter om storlekar och priser för 2018. OBS!! nya priser 2018-05-07.
Annonsförsäljning: Birgitta Alö – annonser@riksvav.se
Vävbeskrivningar i Solvögat: Solveig Magnusson – vavnotor@riksvav.se

Solvögat är Riksvävarnas medlemstidning och utkommer med fyra nummer per år.

Solvögat vill både inspirera och erbjuda ny kunskap och idéer i och om vävning. Det är också en länk mellan regionföreningarna.

Här finns artiklar om aktuella händelser och evenemang som är av intresse för medlemmarna, regionsnytt med smått och gott från regionföreningarna och ett kalendarium med tips på aktuella evenemang och utställningar med textil anknytning.

Varje nummer har ett tema där ett ämne, område eller aktualitet lyfts fram i flera artiklar. Syftet är att öka kunskapen och kännedomen om temat men även att inspirera medlemmarna till nya tankar och idéer och kanske även aktiviteter.

I varje nummer finns minst två vävar, skapade av medlemmar, presenterade i bild och med beskrivning, dessutom porträtteras en person, som är medlem och engagerad i handvävningen.

Om du har idéer, tips eller en väv du vill dela med dig av,
mejla redaktören Irene Lundell.

Rättelser

Solvögat 2018/1
Rättelse till Gudrun Söderholms  vävbeskrivning “Grytunderlägg” ,
hämta PDF fil här

Solvögat 2016/1
Rättad vävbeskrivning: Kerstins färgglada handduk i kypert

Solvögat 2014/2
Tyvärr blev det dubbelt av solvnotan i artikeln om Taqueté på sidan 24 i Solvögat nr 2. HÄR är hela artikeln med rätt solvnotor.