Solvögat – Tidningen för oss Handvävare!

Solvögat nr 1 2023

Första numret av årets Solvögat är på väg till alla medlemmar.
Detta nummer består av artiklar om alla momenten i vävprocessen, tips om att fotografera din väv, tips inför plädvävning, Jämtlandsdräll på tre sätt , sy en praktisk solvförvaring samt ytterligare intressant läsning.

I samband med första numret av Solvögat ändras lösenordet till samtliga medlemssidor och Månadens väv. Det nya lösenordet anges i Solvögat.

Om du saknar medlemstidningen bör du kontrollera att du betalat medlemsavgiften för år 2023.
Är den betalad innan den 5 mars kontaktar du din regions ordförande.

Trevlig läsning!

Inköp av garn, tillbehör eller annat vävrelaterat?

Här hittar du presentation och länkar till våra helårsannonsörer i Solvögat.

Annonsformat

Ladda hem pdf med alla uppgifter om storlekar och gällande priser.
Utgivningsplan 2023
Annonsförsäljning:  – annonser@riksvav.se
Vävbeskrivningar i Solvögat: Margita Thörnström – vavnotor@riksvav.se

Solvögat är Riksvävarnas medlemstidning och utkommer med fyra nummer per år.

Solvögat vill både inspirera och erbjuda ny kunskap och idéer i och om vävning. Det är också en länk mellan regionföreningarna.

Här finns artiklar om aktuella händelser och evenemang som är av intresse för medlemmarna, regionsnytt med smått och gott från regionföreningarna och ett kalendarium med tips på aktuella evenemang och utställningar med textil anknytning.

Varje nummer har ett tema där ett ämne, område eller aktualitet lyfts fram i flera artiklar. Syftet är att öka kunskapen och kännedomen om temat men även att inspirera medlemmarna till nya tankar och idéer och kanske även aktiviteter.

I varje nummer finns minst två vävar, skapade av medlemmar, presenterade i bild och med beskrivning, dessutom porträtteras en person, som är medlem och engagerad i handvävningen.

Om du har idéer, tips eller en väv du vill dela med dig av,
mejla redaktören för Solvögat.

Bilagor i Solvögat

Solvögat 2019/3
På temat hållbarhet skickades några frågor om svenska ullgarnsmärken till våra svenska garnproducenter. Några av svaren har vi sammanställt i en PDF-fil som du kan läsa här..

Rättelser


I Solvögat nr 3 2020 smög det sig tyvärr in lite felaktigheter. Den fina dynan (bild till vänster) är det Inga Rangskog som vävt, och ingen annan. Foto är Gerd Strömberg.

Solvögat 2019/4
I artikeln om ”Vävningens roll och betydelse i vårt samhälle”  har dessvärre har en av medarrangörerna till seminariet fallit bort, nämligen Föreningen Internationellt vävcenter. Tillsammans med Nämnden för Hemslöjdsfrågor, Svenska Vävrådet, Svenska Vävakademin och Riksvävarna har de sedan ett och ett halvt år träffats för att med gemensamma krafter utveckla vävningen för framtiden.
Dessutom var det Internationellt Vävcentrum som praktiskt arrangerade dagen i Borås.

Solvögat 2018/1
Rättelse till Gudrun Söderholms  vävbeskrivning “Grytunderlägg” ,
hämta PDF fil här

Solvögat 2016/1
Rättad vävbeskrivning: Kerstins färgglada handduk i kypert

Solvögat 2014/2
Tyvärr blev det dubbelt av solvnotan i artikeln om Taqueté på sidan 24 i Solvögat nr 2. HÄR är hela artikeln med rätt solvnotor.