Solvögat – Tidningen för oss Handvävare!

Solvögat nr 3 2018

Temat för Solvögat nr 3 är att väva för barn. Vi har intervjuat vår medlem Kristina Lindqvist från Lund om filtar för livet. Vi resonerar kring vad man kan väva till en liten och vad man kan tänka på vad gäller materialval. Hur gör vi med kläderna när dopceremonin blir namngivning? kanske en handvävd hätta eller en väst kan bli en ny ritual som familjen plockar fram till nästa barn i släkten? Vi syr bebispresenter av gamla handvävda bitar tillsammans med barnbarnen. Och självklart pratar vi bärsjalar, som ju är stort bland unga föräldrar idag. Vävnotorna är en varpfärgad bärsjal och en dopklänning i damast.
Utöver temanumret bjuder vi på aktuella händelser om allt som sker runt om i landet. Vi tipsar om ett par nya böcker och vi intervjuar Sofia Hagström Möller, vävaktuell svenska bosatt i Danmark. Och vi börjar jobba med nästa rikstema som är dags att ta sig an inför Vävmässan 2020.
Nummer 3 distribueras runt 12-14 september.
Önskar er en god läsning.

Läs Siv Liljeqvists, Vi Vävare i Skåne, C-uppsats i etnologi om dopdräkten.
I Solvögat nr 3-2018 delar Marja Sjölund från Enköping med sig av en vävnota för en bärsjal. Marja har färgat varpen innan hon dragit på den i vävstolen. Läs artikeln här.

Annonsformat

Ladda hem pdf med alla uppgifter om storlekar och priser för 2018. OBS!! nya priser 2018-05-07.
Annonsförsäljning: Birgitta Alö – annonser@riksvav.se
Vävbeskrivningar i Solvögat: Solveig Magnusson – vavnotor@riksvav.se

Solvögat är Riksvävarnas medlemstidning och utkommer med fyra nummer per år.

Solvögat vill både inspirera och erbjuda ny kunskap och idéer i och om vävning. Det är också en länk mellan regionföreningarna.

Här finns artiklar om aktuella händelser och evenemang som är av intresse för medlemmarna, regionsnytt med smått och gott från regionföreningarna och ett kalendarium med tips på aktuella evenemang och utställningar med textil anknytning.

Varje nummer har ett tema där ett ämne, område eller aktualitet lyfts fram i flera artiklar. Syftet är att öka kunskapen och kännedomen om temat men även att inspirera medlemmarna till nya tankar och idéer och kanske även aktiviteter.

I varje nummer finns minst två vävar, skapade av medlemmar, presenterade i bild och med beskrivning, dessutom porträtteras en person, som är medlem och engagerad i handvävningen.

Om du har idéer, tips eller en väv du vill dela med dig av,
mejla redaktören Irene Lundell.

Rättelser

Solvögat 2018/1
Rättelse till Gudrun Söderholms  vävbeskrivning “Grytunderlägg” ,
hämta PDF fil här

Solvögat 2016/1
Rättad vävbeskrivning: Kerstins färgglada handduk i kypert

Solvögat 2014/2
Tyvärr blev det dubbelt av solvnotan i artikeln om Taqueté på sidan 24 i Solvögat nr 2. HÄR är hela artikeln med rätt solvnotor.