Urkul att kallfärga garn
10 mars, 2019
Karin Olsson är Årets vävare 2019
16 mars, 2019

Skärvor

skarvor_reportage

SKÄRVOR AV OLIKA SLAG
En lördagseftermiddag träffades vi för att jobba med det pågående temat ”Dynor och skärvor i skön förening”.
Text: Birgitta Nygren

Ett tiotal entusiastiska väverskor mötte upp och vi började med att prata igenom temat. Vad är en dyna, hur ska den brukas? Ska den vara funktionell eller estetisk? Vilken teknik och vilket material kan man välja, färgval och mönster. Och så den stora frågan hur koppla allt detta till skärvor?

Sedan något år tillbaka dokumenterar Gotlands vävare en samling vävprover. Merparten av dem har producerats av Kerstin Ridderman, vävlärare på Gotlands Folkhögskola i Hemse. Ett förslag kom upp om att vi bör jobba vidare med dessa ”skärvor” så självklart utvidgade vi temat. Skärvor av textil och porslin blev vår utgångspunkt.

Vi dukade upp ett bord med provbitar av vävar i olika teknik, material och kulör. Det gällde att ha så få begränsningar som möjligt. Dessa blev inspiration till kommande vävar och nu kan man blanda hur som helst, nya kulörer, nytt material eller annan teknik – bara något knyter an till den textila ”skärvan”.
Därefter kopplade vi upp oss på nätet och kollade Gustavsbergs och Rörstrands porslinsfabriker, Arabia och gotländska krukmakare. Det blir en utmaning att förena de båda skärvorna till en ny och spännande dyna. Men möjligheterna är oändliga och med spänning ser vi fram emot resultatet!