Visa mig Jämtlandsdräll
6 augusti, 2017
En lyckad och uppskattad Trasmattans dag
13 augusti, 2017

Julgröt 2016

2016
En liten tillbakablick till avslutningen av 2016 års föreningsliv.

Vi började med glögg och mingel och en liten titt på vävhexornas pågående vävprojekt. Efter mingel fick vi ett intressant föredrag av Örjan Bertilsson som var inbjuden att berätta om Jämtlandsskåp.

Örjan driver en släktgård i Namn där han har mjölkkor. Han har ett stort intresse av rockokomålning och äldre textilier. År 2014 gav han tillsammans med Karin Ziden ut boken, “Rockokomålaren Anders Berglin-stilbildare inom den jämtländska folkkonsten”. Det är en mycket vacker bok som visar fina bilder på skåp, andra möbler samt kyrkor. Anders Berglin var verksam 1770-1790. Han har målat i 18 olika kyrkor bl.a. Näs, Hackås, Åsarna, Rödön, Oviken och Åre. Lönen var inte hög. Den bestod mest av kost och logi. Berglin drev lantbruk i Östnår. År 2015 fick Örjan Bertilsson Hembygdsstipendium av Jämtland-Härjedalens gille i Uppsala och inte nog med det, han delade LT:s kulturpris 2015 med Karin Ziden som var medförfattare till boken om A. Berglin.

En av Örjans egenhändigt broderade kuddar.

Efter ett fint föredrag med bilder var det dags för den goda julgröten med skinkstrut och därefter kaffe med kaka.

Som avslut på ett juligt möte tog vi en liten diskussion gällande ev. namnbyte av Riksföreningen för handvävning. Jultomten kom också med en liten klapp till alla snälla vävdamer.

Tack till Boel och Haidy som sett till att vi har fått god mat och dryck.
År 2017 tar vi nya tag.

Skrev och fotade gjorde
Solan