Mattvävkurs juli -18
26 november, 2018
Föreningens resor
29 november, 2018

Indigo i väven -18

En vecka med dopp i det blå på Gamleby Folkhögskola.

Den 30 juli samlades elva förväntansfulla kvinnor för en vecka i den blåa färgens tecken.
Ledd av eminenta Sara Kånåhols så skulle vi utforska mysteriet kring färgämnet indigo. Förr en färg för kungar, nu en färg i var människas klädsel.Kursen startade upp med att planera och drömma om de blåa skapelser som vi skulle ha gjort vid veckans slut. Rosengång i blåa nyanser, treskaft med inslagsikat till en kjolsäck, fritt projekt med varpikat samt en massa färgande både i shibori och fritt skapande stod på programmet.

Varporna började snart gå varma och det förbereddes för bland annat halsdukar, sjalar och handdukar i silke, bomull, lin och ull. Ivriga som vi var hoppade vi fort i kemistutstyrseln och startade färgbaden. Snart var den rosa färgen på våra handskar ett minne blott och vårt utseende började anta smurflika proportioner. Visste ni att färgarna förr i världen doppade sina händer i det sista färgbadet för att klart och tydligt visa upp sitt yrke. Här var det inga händer som doppades men blåprickiga ben är ju alltid snyggt så här i sommartid.

Med den hetaste sommaren i mannaminne så var ett av de stora problemen med hur vi skulle hålla färgbadet för växtfiber mellan 20–24 grader. Det problemet var ju något oväntat men med en strid ström av frysklampar från köket på Gamleby folkhögskola så löste sig även detta. Att doppa händerna i det badet var nog favoriten under veckan. Badet för animaliska fiber på 50 grader var lite mer av en sport men varmast var det nog ändå i vävsalen. Skyttlarna gick varma och svetten rann i en strid ström ned för ryggarna. Så det var flera av oss som avslutade dagen med att doppa oss i det stora blå, och det har nog aldrig varit så skönt som då.

När vi på fredagen samlade ihop allt som vi skapat under veckan var det en veritabel blå kavalkad. Ullgarner i allt från ljusblått till kornblått. Dip dye färgade klänningar och sjalar. Shiborimönstrade tyger och randiga varpflätor. Rosengång i alla toner av blå. Ulltyg med inslagsikat som i många fall skulle omvandlas till en kjolsäck. Även ett par gamla färgarbyxor fick sig en uppfräschning när tygerna började ta slut och färgsuget blev för stort.

Just kjolsäckar var det många diskussioner om under veckan och vi var många som fingrade på Saras variant. Plagg med gamla anor men ack så praktiskt då man saknar fickor eller har fickor i fel vinkel. Helt ypperligt för att hålla kolla på saxar och skyttlar. Så nu under hösten kommer det nog att skapas några skyttelhölster aka kjolsäck av våra fina tyger med inslagsikat.

Allt som allt var veckan i Gamley en riktig höjdare och något att verkligen rekommendera. Att få färga och skapa sig en helt personlig väv var en riktig höjdare.

Text och bild: Anja Pedersen