Föreläsning om textilrekonstruktion nov 2023
27 november, 2023
Textilresan till Venedig och Florens 2023
18 december, 2023

Handduksträff 25 november 2023

Vår sista medlemsträff för i år samlade tolv medlemmar som trotsade snö och blåst. Ulla Ragnarsson berättade inledningsvis om sitt liv med handdukar.

Ulla startade med märkningar av handdukar. Vi fick se gamla sydda monogram och prover ritade på vaxat papper. Dessutom fick vi bläddra i Ullas samling av märkböcker. Ulla visade handdukar från sin rika produktion under sextio år med bland annat dopgåvor och storsäljaren i fiskben.
Kerstin Widell berättade om ett handduksprojekt i Västerhejdes vävstuga. Varpen i fint lin prövas med 2 trådar och 3 trådar tillsammans och inslag i olika tjocklekar och vävning i olika tekniker. Efter tvätt och utvärdering skall man nu prova att väva i droppdräll och tuskaft som bildar rutor. Tyget blir kanske lämpligt till både gardiner och handdukar.
Efter paus tittade och kände vi på många handdukar i olika tekniker och material. Det var en härlig blandning av maskin- och handvävda alster. Favoriter fanns både i lin, cottolin och bomull. Tack alla som bidrog till mångfalden av handdukar. Vi fick verkligen frossa.
Text och foto Marie Magne