Kurs i bandvävning med bandgrind av Louise Ström den 18 november 2023
27 november, 2023
Handduksträff 25 november 2023
29 november, 2023

Föreläsning om textilrekonstruktion nov 2023

orangeaboken

En kylig novembersöndag träffades Östergötlands handvävare i Linköping för en medlemsträff med föreläsning. Det var Tina Ignell från tidskriften Väv som kom för att berätta om arbetet med rekonstruktion av textilierna på Ellen Keys Strand.

En smutsig och utsliten ripsmatta i Ellen Keys sovrum blev starten för detta jätteprojekt som hittills mynnat ut i både färdiga textilier, planerad uppvävning av ett möbeltyg, ett par veckor som stipendiat på Strand samt två böcker som Bengt Arne Ignell tagit bilderna till och som levereras i ett vackert kassettomslag illustrerat av Maria Åström. Vi fick höra en fascinerande historia om Ellen Keys liv och tillkomsten av fastigheten Strand. I en blå anteckningsbok fanns hennes handskrivna detaljer och tips för ”hem och trädgård” som t ex att myggtjällsgardiner är vackra och att färgen ska vara orange och violett i sovrummet. Hon var inspirerad av Arts & Craft-rörelsen i England och Carl Larssons heminredningsideal.

Mycket är slitet och bleknat efter många år och behövde restaureras men arbetet gick även ut på att identifiera originalen och inte göra om rekonstruktioner som gjorts vid tidigare restaurering. Ett detektivarbete vidtog med forskning och kontakter inom garnfärgning (svagsura färger), vävning och tapetseringsarbete. Exempelvis vävde Anna Svenstedt från Hemslöjden trasmattorna i salen och Ingrid Skagerström vävde 30 meter gångmattor i rips. Flera möbler fick nya tyger.

Tina berättade engagerat och vi fick undersöka tyger och bläddra i böckerna. Mycket intressant tyckte alla och vi pustade ut med avslutande fika och lotteri.

Text och bild

Stina Kufver Jakobsson

provvavbla
broderivavgul
monogram
tina2
rekonstruktiongron
brunaboken