Skördefesten i Boden 2018
25 augusti, 2018
Siv Liljeqvist, C-uppsats i etnologi om dopdräkten
8 september, 2018

Färga en varp – Marjas sjal

Solvogat-3-18-DSC_6283_600x600

Text och inredning: Nina Floderus
Foto: Marja Sjölund

I Solvögat nr 3-2018 delar Marja Sjölund från Enköping med sig av en vävnota för en bärsjal. Marja har färgat varpen innan hon dragit på den i vävstolen.

Materialet är Tencel från Toika/Matt-Seppo, 6750 m/kg

Väven är varpad med vitt garn som knutits om i varpan med en kedja med ca 50 trådar i varje grupp.  Det kan vara ca 1 – 1,5 m mellan omknytningarna. Förbered varpen genom att lägga den i blöt i en sodalösning i 30-60 minuter. Bred ut varpen på ett skyddat bord och måla med reaktivfärger, denna varp är målad med Procion MX men det finns även andra fabrikat som fungerar bra t ex Dharma.

Tencel tar åt sig färgen mycket bra och det behövs mindre mängd färgpulver än till färgning av samma mängd bomullsgarn.

Måla varpen i önskade färger och rulla sedan in den i plastfolie för att färgerna inte ska flyta ihop. Låt ligga ett dygn. Skölj därefter noga tills varpen inte längre släpper färg och låt torka. Sedan fortsätter arbetet som vanligt med pådragning. Mer utförliga beskrivningar för färgning med reaktivfärger kan fås hos försäljare av färgerna eller på nätet t ex http://imagering.se/2017/farga-med-procion-mx/

Det går såklart utmärkt att varpa med befintliga färger av Tencel och själv designa sin sjal utifrån de färger som finns att köpa. Tencel finns även att köpa i melerade färger.

Alternativt bindemönster
Marjas sjal är vävd i skridande spetskypert. I Solvögat finns ett bindemönster beskrivet och vi berättar också att man med samma solvning kan göra ett alternativt mönster. Se två alternativa bindemönster nedan.

Klicka på bilder för större format.

Bindemönster Långsjal

Bindemönster Ringsjal