Utställning Islossning – Holmsund mars, Skellefteå 1 april
7 mars, 2023
Hooky- kortkurs 2023
15 mars, 2023

Värmland Dalsvävarna på FÅRfesten i Kil.

11-farfest2023_300x300

8 mars 2023
Äntligen var det dags att genomföra FÅRfesten igen.

Det är ett efterlängtat evenemang som traditionsenligt genomförs vecka nio varje år i Kil. På torsdagsmorgonen var vi likt 120 andra utställare redo att under tre dagar möta ca 10.000 besökare i Sannerudskolans lokaler. I vår monter hade vi laddat upp med Riksvävarnas profilmaterial, exempel på olika yllevävar och en för dagen ny rollup. Det som fångade många besökares intresse var förevisningen av bandvävning. Britt-Marie Berggren hade med sin bandvävstol och utifrån mässans tema var det givetvis en uppsättning för ylleband. Många stannade förundrat för att se på hur bandet växte fram inslag för inslag genom att växla mellan tryck- och lyftskäl. Vi fick kontakt med många som ville veta mer om vävning och om föreningen. Dagarna fylldes av intressanta samtal med vana vävare, besökare med allmänt intresse av textilslöjd och flera där vävning var något de gärna kunde tänka sig lära mer om och prova på. Det var även många som tidigare vävt men som gjort sig av med vävstolen på grund av platsbrist så vid nästa tillfälle ska vi nog även ta med oss grindvävstol och bordsväv för att visa alternativ på vävning som inte tar så stor plats.

FÅRfesten som i år gick under namnet FÅR the Power 2023 samlade utställare från hela Norden och besökare från närliggande länder men en även mer långväga besökare. Förutom utställare erbjöds återkommande under dagarna en rad olika föreläsningar, kurser och föreställningen Fårfestshowen. Det fanns även en skaparverkstad ”fläta samman” för alla åldrar.
Det finns väldigt mycket att bli inspirerad av; hantverk, en mängd av garner, fällar, ullprodukter och även mat men framför allt engagerade människor som delar med sig av sitt kunnande och intresse.
Har ni inte besökt FÅRfesten tidigare så är det verkligen en mässa som vi Värmland Dalsvävare kan rekommendera.

/Elisabeth Ernholm

11-farfest2023_585x417
11-farfest2023_313x417