Nåldyna till vävstolen
4 mars, 2021
Glimtar från min vävstol. Del 4
15 mars, 2021

Webbcaféer

LEAD Technologies Inc. V1.01

Vävträffar via webben i Västerbotten

Under denna vinter har vi provat på umgänge via datorn genom att ordna vävcaféer på webben på några olika teman. I februari gick startskottet med ”Rutor och ränder” som tema. Lina Lindén inledde med att visa bilder och resonera kring hur färger samspelar och ibland kan ge överraskande resultat. Hon visade på att det är viktigt att fundera över vilket intryck man vill få ut i den färdiga väven.
Nästa café hade vi i mars där Sara Andersson frejdigt delade med sig av något som såg ut som ett hopplöst misslyckande som ändå slutade i en lyckad väv. En tankevurpa gjorde väven för gles. Sara tog sats, drog tillbaka varpen, varpade till ett par extra rumpor, skedade om och drog på allt igen, inte utan bekymmer. En modig bravad med lite hjälp av en god vän.
Senaste temat handlade om hur en avlagd bordlöpare kan utnyttjas för andra ändamål. Undertecknad inledde med att visa en kasse och ett förkläde som jag sytt av en 70-talslöpare, uppiffade med handvävda band till handtag, linning och nackband. Ett annat exempel var ett mobilhotell där telefonerna vilar under middagen. Kuddfodral, kanske i lappteknik, är ytterligare en idé till vad som går att göra. Det är bara fantasin som sätter gränser.

Text: Gunnel Grelsson Foto: Lina Lindén