Blekingevävarnas årsmöte 2022
11 augusti, 2022
Hantverksmässa Hjo 2022
11 augusti, 2022

Växtfärgningskurs juni 2022

2022-06
Växtfärgningskurs den 18 juni 2022 hemma hos Marianne Ekerholm på Hasslö.

Dagen började med regn som senare övergick i solsken då sex medlemmar av Blekingevävarna samlades för att lära och utföra färgning av ullgarn med växter. Kursledaren, Marianne, hade dagen före förberett genom att plocka björklöv, gjort avkok av dessa och av lökskal med gul och röd lök. Koschenillen fodrade också förberedelser. Hon hade även gjort cirka 70 sic! små härvor med ullgarn i vitt och grått att färga för att alla deltagarna skulle få resultatet av färgningen med hem. Härvorna hade hon betat med alun, några med vinsten och några obetade. Vilket jobb!

Marianne berättade om materialen vi skulle handha, hur man kunde göra för att få olika nyanser av samma växt, och föreslog litteratur för vidare studier. Visade även härliga tröjor som hon stickat av tidigare växtfärgat garn.

Färgningen började med att härvorna blötlades och därefter lades de ner i de olika grytorna med avkok för att värmas till 90 grader. Temperaturen skulle behållas i en timme, vilket en av deltagarna höll koll på med den äran medan resten av deltagarna skulle hålla reda på tiden, vilket tidvis inte fungerade så bra?!

De olika färgerna vi fick fram var:
Rödlöken i järngryta och rostfri gryta blev mörkgrönt, det i grytan av järn något mörkare än det i den rostfria grytan. Gul lök betat och obetat garn; det betade härligt gult och det obetade något dovare i färgen. Björklöv med vitt och grått garn, det vita blev ljust gulgrönt och det grå ljust grågrönt. Koschenill betat med alun, vinsten och färgat i ett andra bad blev mörkrött, rött åt det orange hållet och ljuslila, krapp blev orange.

Vid dagens slut gick alla nöjda hem en erfarenhet rikare, inspirerade att själva prova på växt-färgning och med tio garnhärvor i underbara färger.

Tusen tack Marianne för en underbar dag!

Birgitta Larsson

De betade härvorna lyfts för att först blötläggas och därefter läggas ner i färgbad

Foto: Birgitta Larsson

Rödlökskal silas av från färgbadet efter att ha kokts i en timme.

Foto: Birgitta Larsson

Fortfarande vått garn efter att varit i färgbad i 90 grader i en timme.

Foto: Birgitta Larsson

Det färdiga resultatet av växtfärgningskursen.

Foto: Birgitta Larsson