Hooky- kortkurs 2023
15 mars, 2023
Årsmötesträff i Smedsbyn 25 mars 2023
26 mars, 2023

Linberedning september 2022

2022-09
Linberedning hos Heike Tlatlik i Bräkne-Hoby den 30 september 2022

I slutet av september var vi Blekingevävare på besök hos Heike Tlatlik, hantverkare och matkreatör, i en liten oas i Bräkne-Hoby i Blekinge, för att tillsammans genomföra några av de sista stadierna i linberedning av vårt egenodlade och nu rötade lin. Ett resultat av medverkan i projektet 1 kvm lin.

I sin mysiga trädgård och trädgårdshus hade Heike, som skulle handleda oss, tagit fram de olika redskapen vi skulle behöva.

I linberedningen ingår när linet är klart för skörd att rycka upp plantan med rötterna, hänga dem på tork, repa frökapslarna från plantan och ta tillvara linfröna och därefter lägga linet till rötning för ett par veckor, antingen landrötning eller vattenrötning. Det sistnämnda är till för att bryta ner pektinet/växtlimmet.

Hos Heike fick vi nu bråka linet, alltså krossa stamdelarna med en linbråka. Ett tungt arbete och där man börjar ana de fibrer som ska bli till tråd. Därefter skäktade vi linet, för att bland annat ta bort stamdelarna som krossats och detta med en skäktkniv. Slutligen häcklades linet genom att dra fibrerna genom grova och mindre grova pinnar av metall. Här får man akta fingrarna så inga skador uppstår! När dessa delar är klara har man linfiber och sen återstår att spinna och slutligen väva. Att stå med en färdig näve av häcklat lin är helt underbart och nästan rörande och också förundras över de olika färger som linet kan ge från respektive odlare.

Vi fick vid detta tillfälle erfarenhet av att det är viktigt att ha kontroll på rötningsprocessen så att linet blir tillräckligt rötat och inte överrötat, då linet inte går att använda.

Vi hade trevliga och lärorika timmar tillsammans. Ser fram mot en ny odlingssäsong 😊!

Kerstin Petersson

Skäktning

Häckling