Textil konst 11 februari 2023
13 februari, 2023
Kurs i bindningslära – Rosengång 20 september
22 februari, 2023

Vävträff kring Skaftväxling i Svartöstan 18 februari 2023

18 Collage med Skaftväxling 300

2023-02
Vävträff kring Skaftväxling höll Handvävare i Norr den snöiga lördagen den 18 februari i Svartöstan (Luleå). ……

Vi var ett drygt 20-tal medlemmar som besökte SSAB/NJA:s fina vävstuga och resonerade kring den roliga vävtekniken Skaftväxling. Handvävare i Norr har köpt in två Skaftväxlare från Nina Floderus som hållit kortkurs för oss i oktober 2021 och dessa Skaftväxlare hyr vi numera ut till våra medlemmar i regionen.

Dagen innehöll även Ta-med-dig-temat “Vävda tyger till kläder” och här fick vi bland annat se långa SAORI-vävda tyger, vackra kläder i hålkrus, yllekappor, buffar från Jukkasjärvi och vackra tyger vävda av restgarnsspolar. Handvävare i Norr röstade under träffen fram de 5 bidrag som kommer att skickas till RÅM i Nässjö.

Självklart innehöll dagen även en god lunch och en spännande rundvandring i SSAB/NJA:s fina vävstuga.

Dörren till SSAB/NJA:s vävstuga i Svartöstan vaktas av en härlig figur.

För att inte de härliga rutiga yllesjalarna ska bli för “bylsiga” runt halsen klipper man dem på diagonalen, fållar kanten och får på så vis två sjalar istället för en. Tänk vad man får lära sig mycket på våra trevliga vävträffar!

Härliga Siv från Boden hade med sig ett mycket vackert SAORI-tyg som hon vävt med handspunnet ullgarn till inslag . . . många, många meter långt.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ska man sy kläder av sina vackra vävda tyger så gäller det att ha vackra monteringar.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Handvävare i Norr hade omröstning kring vilka bidrag på temat ModeVäv som skulle skickas till RÅM i Nässjö. Riktigt svårt var det att välja bland de toppensnygga bidragen.