Rapport från Västerbottensvävarnas årsmöte i Lyckselse
27 mars, 2022
Ingegerd Engman Forsgren – en av Västerbottensvävarnas första medlemmar berättar
30 mars, 2022

Vävrunda i Kindabygden

re16oste_bild1

Årets enda bussresa

med Östergötlands Handvävare gjordes i mitten av november, en lätt kylig men mycket vacker höstdag. Vi skulle besöka två vävstugor och en keramiker under dagen. Under resan till Kisa fick vi av vår ciceron Monica Stålnert intressant information om Kinda kommun och dagens resmål.

Vårt första stopp var i Kisa där vi besökte Kindaskyttelns vävstuga som är inrymd i ortens scoutstuga. Här bjöds vi på kaffe och nybakat bröd i en stor samlingslokal som för dagen också visade upp en imponerande samling av vävda alster på bord och väggar. Här fanns dukar, löpare, kuddar, gardiner och mattor i olika mönster och kvalitéer. Maria Hofstedt, vävstugans egen kreatör, visade oss en fiffig skyttel som hon tillverkat av OH-film för att smidigt kunna skyttla in mjuknystat varpgarn.

Nästa stopp var hos den välrenommerade keramikern Anneli Stenmark som driver Hjortslunds Stengods, beläget i ett k-märkt hus utmed infartsvägen till Kisa. Hjortlunds är öppet dagligen året runt. Därefter var det dags för lunch hos HargOdlarna utanför Kisa där Ann-Sofie Johansson tillsammans med sin syster driver sitt välkända marmeladkokeri. Här kokas sylt, saft och marmelad av traktens bär. I en stor kopparbunke kokas det dagligen 3 kg bär på gaslåga.

Efter lunchen begav vi oss mot Gullringen i norra Småland och till en väv- och hantverksstuga där. De ca tio medlemmar ägnade sig inte bara åt vävning utan även åt andra typer av hantverk varefter de hade lust. Just nu var det stickning, broderi och ljusstöpning och annat småpyssel. Kanske var det gruppens motto som fanns broderat på en liten tavla vid ingången: ”Gör det du kan med det du har där du är”. Vi fick höra att medlemmarna i hantverksgruppen under många år hade broderat en liten duk till varje nyfött barn i Gullringen. En fin tradition som tyvärr upphört strax före Covid19 -pandemins utbrott.

Efter en kort promenad till ett närbeläget församlingshus bjöds vi på gott eftermiddagskaffe med nybakade bullar och kakor. Trötta men mycket nöjda med dagen lät vi sedan vår busschaufför köra oss hemåt alltmedan mörkret föll utanför bussfönstren.

Text och bild:
Birgit Johansson

 

reg16oste_bild8
reg16oste_bild3
reg16oste_bild4
reg16oste_duk