Vävstugerunda i tre vävstugor 2018
17 maj, 2018
Vävträff i soliga Smedsbyn
10 juni, 2018

Vävresa till Danmark 25-26 Maj 2018

Resan till Danmark i maj 2018

Fredag 25 Maj

Resan startade i Eksjö och under resans gång mot Örkelljunga steg 22 vävintresserade damer ombord på bussen som hyrts in.

Första stopp efter fikan i Örkelljunga var på färjan mellan Helsingborg – Helsingör där det inhandlades lite snaks till resan.

Missa inte bildspelet med bilder från besöken i Danmark nederst på sidan efter texterna !

Sedan vidare till Viby och Bodils Landkokken, http://bodilsmad.dk/ där vi serverades en delikat dansk lunch med smörrebröd och dansk fläskstek med knaperstekta fläsksvålar. Mätta och belåtna styrde Christoffer bussen vidare för ett besök hos Lotte Dalgaard.

Lotte Dalgaard

Lotte tog emot oss på sin mysigt danska ombyggda bondgård väster om Köpenhamn i Viby, inte långt från Roskilde där hon har sin rymliga vävstudio. Många av Lottes konstverk var vid vårt besök på utställning så Lotte visade bilder och gav oss en intressant berättelse om sitt hantverk och sina konstverk. Lotte arbetar mestadels med speciella krympningsgarner s.k överspunna garner. Efter vävningen blöts väven i 60 grader varmt vatten varpå krympningen startar och bildar veck och krusningar.

I vävstudion fanns ett antal vackra, iögonfallande konstverk där det vävda och krympta tyget draperats till klänningar och blusar. Se några alster i bildspelet längst ned på sidan.
På Lottes gårdplan blev vi serverade underbart god rabarberpaj med creme fraiche.

Från Lotte gick färden vidare till Magiska garner i Ringstead. http://www.magiskegarner.dk/
Ägarna tog emot sällskapet och berättade om sina garner och visade modellerna i affären.
Magiske garner har egen import av garn med speciella egenskaper ex.vis garner med krympningseffekt. Vi fann många fina garner som ger ett luftigt intryck och har mångsidighet till både stickning, vävning och broderi. Här kom köplusten fram och flera inhandlade spännande garner för framtida projekt.

Efter detta besök var det hög tid att ta oss till hotell Nils Juel i Köge där en delikat middag serverades och sedan välbehövlig vila för samtliga.

Ida Kornerup, Pia-Jensen, Berthe Forchhammer

Ida Kornerup, Pia-Jensen, Berthe Forchhammer

Lördag 26/5

Vi lämnar hotellet vid 9-tiden och reser vidare till 4 vävare i Köpenhamn. http://www.vaevevaerkstedet.dk/
Ida Kornerup, Pia Jensen och Berthe Forchhammer tog emot och presenterade sina arbeten och visade runt i verkstaden med många välarbetade alster.

  • Ida Kornerup, designar och väver unika mattor och kyrkotextilier.
  • Pia Jensen, väver till privata hem, kyrkor, offentliga rum och utställningar.
  • Berthe Forchhammers arbetar med kyrkotextilier.

Sofia Hagström Møller

Vårt sista besök i Köpenhamn var Svenska Gustafskyrkan där Sofia Hagström Möller, bördig från Vetlanda, tog emot och berättade om sitt uppdrag ”Festtextilier till Svenska Gustafskyrkans 100- års jubileum 2011”. https://sofiamoller.com/2016/10/01/jubileumstextilier/

Sofias uppdrag bestod i att göra en tolkning av kyrkans 100 år bakåt i tiden, men också att lägga in framtiden. Vi fick höra Sofias spännande resa från uppdragets start till invigningen på 100 års jubiléet.

Textilierna består av mässhake, en stola, ett altarbrun och en kalkduk som är handvävt i ull och silke och på det sedan handtryckt ett särskilt mönster inspirerat av de många rosor som finns i kyrkans interiör. Handtryck på kyrkliga textiler hör inte till vanligheterna men på detta fick Sofia omedelbar respons, inte enbart av uppdragsgivarna utan även från den textilintresserade danska drottningen Margarethe, drottning Silvia och prinsessan Benedikte.

Innan vi tog färden över sundet via bron mellan Danmark och Sverige avnjöts en välsmakande måltid på en båt förtöjd vid en kaj.

VävstolsMuséet i Glimåkra blev sista besöket på resan där Lillemor Johansson välkomnade och berättade om Svenska VävstolsMuseet, som öppnades 1995 och drivs av en ideell förening. Här hålls utställningar och kurser och i år har antalet kursdeltagare varit mycket lyckosamt.

Då vi besökte VävstolsMuseet pågick tre utställningar Monster – från skiss till mönster av Johanna Jalma, Sagolikt och skimrande av Britten Toftarp och Färgeffekt i inredningstextil av Nina Floderius som även hade haft en kurs i skaftväxling på VävstolsMuseet under veckan. http://www.vavmuseum.se/

Efter besöket i Glimåkra styrdes färden tillbaka mot Jönköping och Eksjö med nöjda och glada men trötta resenärer.

Stort tack till researrangörerna Lena Gunnarsson och Ing-Brith Jonsson för en välarrangerad resa samt stort tack till chauffören Christoffer som lugnt och behagligt körde oss runt i Danmark på smala vägar och extra omvägar p.g.a för låga viadukter för den höga bussen samt i centrala Köpenhamn bland folkvimlet som firade kronprins Fredriks 50-årsdag!

Vid pennan // Helen Karlsson och Marianne Larsson

Bildspel