Vävträff med föreläsning i Gammelstad
26 januari, 2020
Vårutflykt 2019
3 februari, 2020

Föreläsningen En varp – många möjligheter

IMG_7557 prov

Föreläsningen handlade om att skapa variation i samma varp, och att det går variera fick vi se många prov på!

Så roligt att så många av föreningens medlemmar, ca 40 st, kunde vara med på utbildningsdagen! Ämnet var En varp – många möjligheter, d.v.s. hur det går variera vävningen med en och samma varp.  Det blev en trevlig och innehållsrik dag med fördjupade kunskaper och en del nya kontakter. Föreläsare var Gunnel Andersson, Skövde, som är textilt utbildad och har mångårig textil erfarenhet genom både yrkesliv och fritid.

Gunnel började med att dela sina tankar om god kvalitet, att det gäller att hitta rätt kvalitet för varje användningsområde. Hon poängterade också att den slutliga kvaliteten fås först när tyget är efterbehandlat.

Genom att välja olika material och färg för inslag samt byta bindning och täthet går det skapa stor variation i en och samma varp. Gunnel hade med sig massvis med prover som visade exempel på detta, så att vi kunde se och känna skillnad i t.ex. följsamhet och tyngd.

Vi fick uppmaningen att göra smala provvävar och inspireras. Provvävar är särskilt viktigt om man tänker väva tyg till kläder, för att slutresultatet ska bli bra. Just att väva tyg till kläder fick vi lite extra peppning att prova. Gunnel hade med sig flera vackra plagg som vi fick titta närmare på.

Stort tack till föreläsaren och till de som ordnade maten och det praktiska.

Vävar: Gunnel Andersson
Text och foto: Sara Andersson

IMG_7531 prov

Exempel på provvävar som visar på stor variation. Den första bilden visar en provväv i dräll med blå varp. Bilden här ovanför visar variation i en grön varp och i nästa bild syns variationer i en annan blå varp (bildmontage av en varp).

IMG_7534 7536 prov
IMG_7554 blusar

Ett par av de vackra och välsydda plagg som Gunnel hade med sig.

IMG_7551 prov

Det vävda tyget till en ulltröja, före och efter efterbehandling.