Månadens väv Juni 2024
1 juni, 2024
Mall inlägg X-vävarna
4 juni, 2024

Vårutflykt till Söderköping

Östergötland utflykt april 5 300x300

Östergötlands Handvävare gjorde en vårutflykt 25 april. Resan gick till Söderköping som hade FIX Textildagar den veckan.

Under textildagarna finns det olika aktiviteter för sömnad, garntekniker, bio och utställningar. Hela 31 medlemmar av 78 var med på denna aktivitet! Vi började med att besöka Sparven där ägaren Lotta berättade om verksamheten och vi kunde sedan gå omkring och titta i de inspirerande lokalerna.

Sparven är ett litet företag som jobbar med från att genomföra evenemang, kurser och workshops, sömnadsarbeten, marknadsföring och medverka på mässor och marknader mm. I lokalerna på Fixpunkten anordnas Sylan, handarbetshelger, textil-loppis, kurser och workshops främst med textil inriktning. Studiecirklar och kurser är i samarbete med Studieförbundet Vuxenskolan. De jobbar även tillsammans med Ullcentrum på Öland och marknadsför och säljer deras produkter.

Nästa stopp var på Björke Väveri och här fick vi en guidad tur i väveriet där våra guider Helena och Maja berättade om hur de arbetar med de olika stegen från att varpa till att väven är färdig för att klippas ner. Maja och Helena tog över verksamheten 2023 och började med att flytta alla maskiner till lokalen i Söderköping. Några av de maskiner som används är från Klässbol och andra från Vätternväveriet i Motala. De visade bland annat sin kylväska som fodras med ull och håller kylan under en dag.

Vi fortsatte till Korps som säljer tyg, läder och hantverk för både moderna och historiska projekt. Här fanns mängder av tyger och tillbehör att botanisera bland.

Lunchen intogs på Söderköpings Brunn, alltid lika gott och vällagat.

Efter lunchen packade vi ihop oss i bilarna och åkte vidare till sista stoppet för dagen, vävstugan Ullcottolina, där Östergötlands Handvävares ordförande Birgitta Stening Carlson visade oss runt bland vävstugans alla fina vävstolar. De hade dessutom en utställning med tidigare vävar. Här fick vi många bra idéer till kommande projekt!

Stort tack till Monica som arrangerade denna vårutflykt!

Nu planerar vi vidare mot nästa aktivitet som blir en tur till Ellen Keys Strand för att titta på textilier.

Text Marie Westrin

 

Östergötland utflykt april 1 300x300
Östergötland utflykt april 2 300x300
Östergötland utflykt april 3 300x300
Östergötland utflykt april 4 300x300
Östergötland utflykt april 6 300x300
Östergötland utflykt april 7 300x300
Östergötland utflykt april 8 300x300
Östergötland utflykt april 9 300x300