Månadens väv Juli 2024
1 juli, 2024

Utflykt till Östergarnslandet

Medlemsutflykt i solsken och starka vindar med Gotlands vävare 9 juni

 

Strålande solsken och starka vindar inramade våra18 deltagares utflykt till Östergarnslandet. Vi började med en god lunch på Katthammarsviks rökeri där alla bjöds på lunch enligt eget önskemål. Tack vare bokningen och förhandsbeställningen fick vi vår mat snabbt och elegant serverat vid borden. Med tanke på hur mycket folk, och kö, det var nere i restaurangen var det skönt att bara ta trappan upp och sätta sig vid bordet och börja samtala med nya och gamla vävvänner.

Skolhuset i Östergarn med Återanvändarnas butik var nästa stopp på vägen. Förutom second-hand produkter fanns även alster från Austre slöjdare att beskåda och köpa. Konst, papier-maché figurer, keramik samt olika stickade/virkade/vävda produkter gjorde att butiken var intressant att besöka.

Efter en kort bilfärd kom vi till Rodarve Hembygdsgård där Gunilla Dahlin hade ordnat att Gunvor och Bengt Nilsson guidade oss. Hembygdsföreningen fick gården som gåva 2008 efter Tore Jakobsson och de har gjort många frivilliga arbetstimmar på gården sen dess. Det finns flera byggnader på gården och en stor trädgård. Samlingar av allehanda textilier, skridskor, kistor, keramik, vävutrustning, köksgrejer, jordbruksredskap, båtar mm var väldigt trevligt utställt på loftet till ladugården. Gott om plats att titta på allt i ett väl valt urval. Säkert vara det fler, förutom mig, som kände igen en hel del av det som fanns utställt på loftet.

Inne i bostadshuset, vars övervåning är bebodd året-runt, besökte vi Tore-rummet som står så som han lämnade det. Gotlands telefonkatalog påminde om hur stor förändring av telefonin som har skett under kort tid. Intressant med inblick i en tid som inte är alltför långt bort!

Vi fick en rundtur på gården genom tipspromenaden där både vävkunnande och allmänkunskap ställdes på prov. Första priset med 7 rätt av 10 gick till Britt-Marie Engelhardt-Eriksson, Kerstin Widell hade 6 rätt samt Elisabet Stam och Anna-Britta Holgén hade 5 rätt. Alla fick priser som egentligen var tänkta till ett lotteri under RÅM 2024 men eftersom vi då inte behövde anordna lotteri av ekonomiska skäl, så kom priserna till användning nu i stället. Återanvändning är en dygd.

”Gofika” serverades i finkoppar i salen och med tanke på sorlet i rummet så var både rulltårtan och kladdkakan mycket uppskattade. Tack till Gunilla för det! På hemvägen kunde vi betänka texten på den tidstypiska bonaden och tacka varann för en trevlig dag!

Solglimt i öga

och värme i hjärta

det kostar väl föga

men lindrar all smärta

vid pennan: Christina Huhtasaari