Reseberättelser från Bulgarien 8 – 15 september 2015
16 september, 2015
Stockholm till Västergötland
10 oktober, 2016

Umeå till Hälsingland

Jubileumsåret 2016

Från Umeå till Hälsingland 10-12 augusti

Första stopp efter att alla kommit ombord på bussen var i Docksta hos Kristina Wålstens Galleri. Kristina berättade om sin väg till vävningen och visade sina vävar, främst mattor i olika tekniker, dukar i slarvtjäll med lin i varp och dukar med inslag av uppklippta linnedukar. Efter att vi njutit av smörgås av hembakt bröd och kaffe, åkte vi ner till Gnarp och Wahlman textil. Mattinslag, tyger och sytråd m.m. inköptes där. En god lunchbuffé åt vi på Baggården i Gnarp innan vi åkte vidare till Holma-Helsingland där Margareta Larsson guidade oss i fabriken. Köpsugna fick vi frossa i garner i fabriksbutiken.

Vid Forsa folkhögskola mötte Majvor Unosson upp och vi åkte vidare till Hillsta.
I den gamla Hälsingegården från 1747 ”Ystegårn” fick vi på ett inspirerande och underhållande sätt ta del av berättelser om gårdens invånare och historia framförda av Cecilia Olsson.  Vi som kom från landets nordligare delar imponerades av allt vackert hantverk som fanns samlat på gården – alltifrån dörrarna med sina vackert utskurna mönster till dess innehåll av ortstypiska möbler, handvävda textilier och annan bruksslöjd.
Efter middagen på Forsa Folkhögskola med Hälsingebuffé avslutades dagen med presentation av deltagarna och allmänt vävprat. En härlig dag med många nya vävvänner tog slut alldeles för fort.
Ringvor Gustavsson och Britt-Marie Olsson.

Jubileumsåret 20161b
Jubileumsåret 2016
Jubileumsåret 2016

Dag 2
Efter en bra sömn i en skön säng på Forsa folkhögskola i eget rum, och en god frukost, är vi på väg med bussen. Vi far via E4 och sedan på vindlande byavägar förbi stora hälsingegårdar med hus och ladugårdar byggda i fyrkant, till Växbo lin fabrik och affär med generösa uteplatser. Solstolar med lintyg och vacker design i trä står på en altan, och i en trälåda vid ingången blommar de skira linblommorna välkomnande.
Här arbetar cirka 15 personer i fabriken och affären. Personalen i affären är klädda i lin, kvinnorna i randiga klänningar och mannen i enfärgad linneskjorta. Gåvorna Växbo lin givit till kungabarnens bröllop är exponerade i en dukning på ett långbord. Otroligt vackert: Viktoria och Daniels gåva är i blått på vit botten med limegröna servetter och höga träljusstakar i samma färg med glas från Småland. Blomsterbuketten i mitten går i harmoni med dukningens färger.
De andra kungasyskonens dukar är i umbra respektive grått på vit botten. I affären finns uppförstorade bilder från linarbetare från förr. Linet är överallt och i många kulörer och storlekar. Bastusitthandduk och disktrasor – den varan som säljs mest. Stuvbitar, lingarn, handdukar. Ja allt är ett eldorado för oss textilare. Vi kan knappt se oss mätta på allt vackert, och inköpen blir många.

I fabriken, bakom affären i samma byggnad, stod just när vi var där, de flesta maskiner stilla, och det var intressant att se att en del förberedelser måste utföras manuellt av två personer. Lunchen intogs på Växbo krog, där långbordet stod färdigdukat. Vi hann även gå runt i bodarna och se hantverk av alla slag.
Vidare till Kilafors – till filtmakeriet och ullspinneriet, som drivs av systrarna Veronica och Jessica Skytt sedan 2007. De kom i kontakt med verksamheten i och med att Veronica arbetar konstnärligt med nålfiltning och tovning, och där finns en sådan maskin. Den maskinen var för stor att flyttas ut ur fabrikslokalen, och systrarna blev erbjudna att köpa fabriken. De fick också löfte att lära sig alla maskiner där. Än i dag är den förre ägaren en support till dem och arbetar där när det behövs.
Systrarna satsar på att bearbeta svensk ull och köper upp från gårdar runt om i vårt land. Det var imponerande att få höra berättelsen om deras arbete. Mor och moster till dem driver sedan länge Åddebo kardverk i norra Uppland. De färgar också garn och ull. En stor kunskap finns ju inom familjen
En trappa upp driver systrarna en fantastisk affär med ull och garn och även smide. Hög kvalitet är deras märke. Tovningsmateriel – Filtning – Tillbehör – Visningsmateriel till hattmodeller, basker, koftor i ull med material i påsar. Vi handlade förstås och alla blev imponerade av dessa två kvinnor!
Några stenkast därifrån ligger Garnbutiken i Kilafors, f.d. Garntjänst, vars namn upphört. Mängder av garner och färdigstickade och -virkade plagg hänger överallt. Alla tillbehör till stickning, virkning, broderi och sybehör finns här.
När vi lämnar affären säger chauffören Ulf att vi har med oss dubbelt så mycket värdefullt som när vi startade i Umeå.

Solen kommer fram på eftermiddagen och sommaren känns i luften igen, och vi far vidare till Järvsöbaden där vi ska äta middag och övernatta. I byn hat Lill-Babs sitt café med affär och en slags utställning av scenkläder från den otroligt långa karriären.

Före middagen går vi, några av oss, en promenad ner mot järnvägen, och där finns ännu en garnaffär. I den möts man av två stora, svarta hundar, och mängder av garn och sybehör. På tillbakavägen provar Harriet från Linföreningen en vinröd linneklänning som passar precis. Glad går hon med den i en påse, och vi andra tillbaka förbi prunkande fruktträd och välskötta Järvsöträdgårdar med blomster i färgsprakande kaskader.

Vid pennan: Ewa Dalgren och medhjälpare Anna Liljestrand

Jubileumsåret 2016
Jubileumsåret 2016

Dag 3

Efter en skön natts sömn och en härlig frukost, som inte saknade något, äntrade vi bussen vid 9-tiden.
Vårt första stopp blir Stene Gård med dess vackra trädgård. Trädgården visar upp en mängd gamla kulturväxter från slutet av 1800-talet, och vi påminns om hur det kunde sett ut i trädgårdarna förr.

Även en imponerande örtagård fanns med runt 200 olika örter som visar hur man både förr och idag använde örter för medicinskt bruk, men även med vilka örtes hjälp man kunde hålla diverse skrymt borta från gården.
En köksträdgård med tips och inspiration fanns också anlagd här.
Resan fortsätter och när vi gör ett kaffestopp säger vi hejdå till en av våra reseledare, Kristina Wålsten, som ska fortsätta mot broderikurs i Örebro. Det blir lite manfall här och där idag, i Sundsvall lämnar Barbro oss och i Docksta försvinner tre till i vårt ressällskap.
På bussen har Tuula med sig kluriga quiz om vävredskap, textila materiel och tekniker som vi roar oss med. Några av oss är riktigt duktiga och vinner fina priser
Lunch intar vi på Hornöberget vid Högakustenbron. Här finns hantverksbodar, så det blir en del shopping innan vi fortsätter norrut mot utställningen Slöjdstoris på Örnsköldsviks museum, som bjuder på bl a djävulsansikte i trä och pärlbroderat munskydd. Tofflor med anundsjösömsbroderi. Ångermanlandsbrudar, ljuskronor och fina karvsnitt, Stickat, broderat och vävt inspirerat av gamla slöjdare men tolkat i ny modern tappning.
Vi lämnar en fantastiskt inspirerande slöjdutställning för vår sista etapp mot Umeå.
Tack alla som bidrog till denna fantastiskt trevliga resa.
Inger  Johansson och Maggan Elldegren

Jubileumsåret 2016

Lästes av Anna Liljestrand i bussen

Tröst för en garnsamlare

Garn isolerar skåpet det förvaras i.
Garnköp hjälper till att hålla konjunkturen igång.
Garnköp är billigare och roligare än psykoterapi.
Den som har mest garn vinner.
Garn behöver inte förvaras i kylskåp och inte tillagas för att njutas av.
Garn behöver inte matas, snytas, bytas på eller motioneras.
Du får köpa mer garn, det är du värd.
Garnköp är inte omoraliskt, olagligt eller fettbildande.
Det lugnar nerverna och tillfredsställer själen.
Garn är bra för att skydda tidigare tomma utrymmen i huset som tex strykbrädan,
matrumsbordet, gästrummet, tvättkorgen…
Garn tillfredsställer din längtan efter skönhet och inspiration
åtminstone 4 gånger
När du köper det, När du tittar på det, När du stickar av det
och När du använder den fantastiska sak det till sist blev!