Finnvävkurs 2018
9 september, 2018
Vävgrupp på distans med tema Hålkrus
20 september, 2018

Trasmattor lockade många till Gammelgården

2018
Det skilde bara en röst mellan ettan och de två tvåorna när den vackraste trasmattan skulle utses på Trasmattans dag, som ägde rum lördag 8 september i Gammelgården i Borlänge.

Det var andra gången som vår region Handvävarna i Dalarna-Västmanland arrangerade Trasmattans dag. Ett arrangemang som genomfördes tillsammans med Tunabygdens Hembygdsförening i Borlänge. 14 vävare hade anmält 25 mattor till utställningen. Det fanns mattor i alla storlekar och färger samt en hel del olika tekniker. Favoritfärgen för många vävare är blå och det syntes när man kom in i den stora ladan. Dock var det Kerstin J Wallinders matta i svart, grått och vitt som fick flest röster i omröstningen. Tätt följd av Doris Ruths matta som skiftade från gult till rött, och Kerstins andra matta som gick i blått.

På delad fjärde plats kom Millis Gustafssons matta i lila toner och Doris Ruths andra matta som gick i rött och grönt.

Utöver utställningen i den stora ladan hade Tunabygdens hembygdsförening öppet i flera av husen på Gammelgården. I Gubbstugan visades även en del rosengångstextilier ur samlingen och gamla delar till Stora Tuna-dräkten. På Tunet kunde man titta in i en stuga från slutet av 1600-talet och en bondgård från 1700-talet. Även den gamla folkskolan var öppen.

Det fanns även några försäljare av vävmaterial och böcker på plats under dagen som lockade någonstans mellan hundra och hundratjugofem besökare.

Text och foto: Anna Östlund