raderad
2 oktober, 2023
Uppland Sörmlands upptaktsmöte 29 augusti
8 oktober, 2023

Trasmattans dag i Söderbärke

En solig vacker höstdag och äppelträd som dignade av äpplen. Varför inte ta en paus från äpplen och trädgårdsarbete och bege sig till Trasmattans dag i Folkets Hus i Söderbärke. Så kanske de tänkte som kom till vårt event. Folkets hus var stundtals fullt. Ett fint välbevarat Folkets Hus i södra Dalarna.

Stora salen var dekorerad med 36 insända tävlingsbidrag samt ett oräkneligt antal äldre mattor i olika tekniker. Mattorna var upphängda på vädringsställningar och flyttkartonger och fyllde hela salen och scenen. All gick runt och tittade länge och funderade på vilken matta de skulle rösta på och fick inspiration för nya egna mattor.

I ett hörn satt vår mästerspinnare Gunn-Britt Udd och spann lin och berättade. Det blev mycket lingarn till framtida vävar. Bredvid satt Anna Thomasson med sin bok om Daldräll som nu finns på engelska.

Ett hörn var avsatt för barnaktiviteter. Vi tillverkade hopprep av mattrasor i en enkel repslagningsmaskin och det fanns gott om plats att prova hopprepen inomhus. Barnen tillverkade också pyttesmå trasmattor som blev till kylskåpsmagneter. Många kom också för att få tips till barnslöjd eller kanske barnbarnsslöjd.

Vävrumporna, så heter vävstugan i Söderbärke hade bakat och sålde kaffe med bröd och Borfona från Fellingsbro sålde garner och trikåtrasor.

När alla röstsedlarna var räknade visade det sig att första och andra pris gick till Ingela Dahlman och tredje pris gick till Berit Wahlström.

Tack till alla som hjälpte till och ett speciellt tack till Ingela Dahlman som hade fixat lokalen samt tillsammans med styrelsen jobbat med att få ut annonsering i annonsblad och på andra sätt. En artikel kom också ut i gratistidningen innan.

Nu ser vi framåt mot nästa gång vi får ses. Det är roligt att träffas på riktigt. Att återse gamla bekantskaper och knyta nya.

Karin Assarsson Oom v ordf i Handvävarna Dalarna Västmanland