N A T U R L I G T

 – annorlunda växtmaterial i väven –

Textilmuseet i Borås 2 mars – 25 maj 2008

I samarbete med Riksföreningen för Handvävning visar Textilmuseet under våren handvävda textilier i spännande, annorlunda material. De är resultatet av ett projekt som pågått under två år i Riksföreningens regi: vävning i annorlunda växtmaterial. Ett 80-tal verk för lyst och inspiration, både för vävkunniga och alla andra med intresse för textil eller hantverk.

Många olika växtmaterial har använts i vävningens tjänst sedan urminnes tider, men idag har många material nästan glömts bort. Genom tema vill föreningen lyfta fram traditionell kunskap, stimulera nutida handvävare till nytänkande kring gamla material och inspirera till användning av spännande material från andra delar av världen. Många annorlunda material är också mer miljövänliga.

Här finns mattor, väggdekorationer, rumsavdelare, mobiler, löpare m.m. i en mängd annorlunda, spännande och fantasifulla material – hampa, sisal, kokos, banangarn, majsgarn, nässla osv… Många har också själva hämtat material från naturen, som t.ex. gräs, säv, kottar, bark, barr och mossa eller tillvaratagit ”spillmaterial”, som i en matta i återanvänd wellpapp och en tavla med inslag av dagstidningar. Ett par av de mer udda bidragen är en liten bonad i sisal från mödosamt hemberedda agaveblad och en lampa i rabarberstjälk!

Närmare 200 bidrag skickades in och ca 80 verk har valts ut till utställningen. Tre professionella konsthantverkare har blivit speciellt inbjudna att delta i utställningen: Annika Andersson, Tollered, Ingrid Andreasson, Ödenäs och May Flognman, Billingsfors.

Ur pressinformation från Textilmuseet, Borås

Elsa Högstedt

Elsa Högstedt, Väggdekoration i bomull och gräs.

Marianne Dahlström

Marianne Dahlström
Pinnlöpare. Lin och (trä)pinnar av äppleträd och korallkomell.

Gullvi Heed

Gullvi Heed
Kudde i lin, sisal och björnmossa.