Linträff med Jämtlin
14 november, 2018
Vävträff i Rosvik 18 november
19 november, 2018

Sy-festivalen i Umeå

Syfestivalen liten

Första helgen i oktober kom Sy- och hantverksfestivalen till Umeå och Västerbottensvävarnas hade en jättefin monter med temat Små vävar.

Festivalen bygger mest på utställare av stickgarner, tyger och symaskiner, men vår monter med inriktning mot vävning fick trots det en hel del besökare. Vi ville även fästa uppmärksamheten på lite udda textilhantverk. Bland annat demonstrerade vi hur man på en liten vävbricka, kallad Zoom loom, väver rutor, som sedan kan sammanfogas till t.ex. schalar. På vår blogg finns ett detaljerat inlägg om det. Länk: https://vasterbottensvavarna.blogspot.com/2018/10/pa-upptaktsfard-med-en-zoom-loom.html

I två små bordsvävstolar visade vi  exempel på saorivävning, en teknik där du har friheten att  följa din fantasi. Inga regler. Marina Henningsson visade en liten del av sin produktion av vävda band. Snacka om att fantasin har fått flöda! Hennes band med invävda tandstickor, satte myror i huvudet på en del besökare. En del uppmärksamhet rönte även en dörrmatta i hooky. En i Sverige ganska okänd teknik, men som i USA och Kanada är mycket utbredd. Den som har ett nummer av Vävmagasinet nr 2 från 2010 kan läsa om historien bakom företeelsen.

Västerbottensvävarna har redan nu anmält sitt intresse för att delta i Sy-festivalen 2019. Ett bra sätt att nå nya intresserade vävare.

Text: Annica Näslund Foto: Ringvor Gustavsson (bilder på montern),  Gunnel Grelsson (bild på zoom loom).

Zoom Loom liten
IMG_6263 pannlappar liten