Kukkoladrällen har hittat hem
15 augusti, 2018
Skördefesten i Boden 2018
25 augusti, 2018

Strandtäcken

GOTLANDS VÄVARE VÄVER STRANDTÄCKEN
Gotlands Vävare har tolkat mångfaldstemat utifrån det självklara på en ö – fiskarnas strandtäcken.
Text: Birgitta Lindgren, Britt Marie Engelbrecht Eriksson

Gotlands vävare tog sig an mångfaldstemat vid ett upptaktsmöte våren 2017 då vi med hjälp av vår medlem och före detta hemslöjdskonsulent Birgitta Nygren gick igenom den textila samlingen på Langska huset för att hitta det karakteristiska för Gotland. Det finns ingen unik vävteknik för vår ö; alla tekniker har använts. Vi tittade därför på specifika föremål och fann att många sjalar och två så kallade strandtäcken fanns beskrivna. De strandtäcken som finns bevarade är vävda i rosengång och tvist.

Man tror att strandtäcken användes fram till början av 1900- talet av fiskare, då de vilade i fiskebodarna mellan nätläggningar och nätuppdragningar. Täckena användes även i båtarna då de, till skillnad från skinnfällar, tålde väta.

Under försommaren och hösten hade vi tre träffar där vi med stöd av Ulla Ragnarsson, tidigare bild- och textillärare, arbetade med formgivning, skisser och tekniker. Under processen utvecklades olika tolkningar av temat. Några valde att använda tekniken i täckena för ett nytt ändamål, som Birgitta Nygren som utgick från rosengång och designade och vävde nya tabletter till matbordet. Många utgick från användningsområdet och skapade textilier att använda vi utflykter till stranden.

Till utställningen vid RÅM har vi valt ut följande alster: Kerstin Widells väv ”Tofta Strand” har många användningsområden. Den kan användas som picknickduk, liggunderlag och som något bärbart vid klädbyte. Tekniken är tuskaft med smala tygremsor med inplock av korta remsor. Längderna är ihopvirkade med hål för armar och hals. Bandet är brickvävt med 4 brickor i linmattvarp. Birgitta Bergsténs: ”Vågarna gungar / vågor på längden och tvären” är en väv för en barnsolstol. Tyget är vävt i motsatstrampad rosengångsvariation på tuskaftsbotten med bomull och cottolingarner. Marie Magnes ”Strandmatta” tas med till stranden för att få ett mjukt liggunderlag på en stenig strand och skyddar även bra mot sand. Den är vävd i tuskaft med inslag av tidningspapper vilket gör den lätt att rengöra; den spolas av med vatten.

Nästa steg är att vi nu planerar en utställning på Gotland under temat ”Textilier för stranden”. Mer information kommer på vår hemsida.