Vävträff på Bergnäset med Handvävare i Norr
22 april, 2024
Månadens väv Maj 2024
1 maj, 2024

Värmland Dalsvävarnas Workshop små vävstolar

varmland dalsvav workshop 3

Den 27 april träffades vi i Frykstastugan i Kil för att prova olika tekniker i små vävstolar.

Det var blandade åldrar då vi även inbjudit barn till denna träff. Vi provade på att väva glesrips, färgeffekt och clasped weft i små Bohusvävstolar. Det är en vävstolstyp som förr var vanlig inom terapiverksamhet. Det är en stadig vävstol som går att använda till väldigt mycket mer än de mer traditionella löparna. Några deltagare hade även med bordsvävstolar som de ville ha tips om för att kunna använda. Vi hade även med en liten vävstol som påminner om dagens leksaksvävstolar i format men denna kommer från ett äldre nedlagt sjukhus där patienter som sysselsättning fick väva gasbinda. Den var för dagen uppsatt med mattvarp. Dagens yngsta deltagare som var fem år tog sig an den vävstolen och gick stolt hem med en färggrann matta till dockskåpet.

varmland dalsvav workshop 2

Vi provade att väva i grindvävstol med ”vågskyttel” i en uppsatt varp och testade alla momenten i att sätta upp en ny väv i en tom grindväv. Detta är en typ av vävstolar som börjar bli populära och det är intressant att se hur man kan utveckla sin vävning i en grindvävstol. Att använda grindvävar,  med sin relativt enkla uppsättning, kan även bidra till ökat intresse för vävning för de som inte provat på vävning tidigare.

varmland dalsvav workshop 4

Det vävdes band i bandgrind, och med brickor. Till banden hade en deltagare med en bra träkonstruktion där man spänner varpen som underlättar vävningen. Vi tittade också på en liten bandvävstol. Det gick även att väva karottunderlägg där varpen spänns upp på en cirkel av kartong och där man väver runt med trasor.
Det var en intensiv dag och mycket hanns med men framför allt var det trevligt att träffas, och lära känna varandra lite bättre, de som varit med ett tag och nyare medlemmar.