Monicas passion för trasmattor
23 mars, 2019
Bussresa till fårfestivalen i Kil
24 mars, 2019

Smaken och kapitalet

”Man ser en sak och blir inte nöjd förrän man har den i sin ägo.” Citatet kommer från Hedvig Ulfsparre som ägnade en stor del av sitt liv åt att samla på sig textilier. När hon dog 1963 hade hon över 10 000 föremål i sin samling. En del av samlingen finns att se på Gävleborgs länsmuseum i Gävle.

Lördagen 23 mars fick sju medlemmar en guidad visning av utställningen som går under namnet Smaken och Kapitalet. Kunnig ciceron var konstintendenten Kristina Lindkvist. Under en dryg timme berättade hon historien om hur en bildad adelsfröken från Skåne hamnade hos brukspatronen på herrgården i Hofors. Där blev hon kvar som värdinna med uppdrag att ta hand om hemmet och ansvara för representationen för den ogifta och barnlösa brukspatronen. Hedvig Ulfsparre som både hade smak och kapital började med att inreda herrgården med det bästa som fanns i form av textilier och möbler i början av 1900-talet. Hon kom tidigt i kontakt med flera av dåtidens textila formgivare och konstnärer och köpte mycket av dem. Märta Måås Fjetterström var en favorit och flera mattor beställdes till herrgården. I samlingen finns bland annat Märta Måås Fjetterströms berömda gobeläng Enhörningen – den tillverkades endast i fem exemplar varav tre finns att se på museer.

Utställningen bjuder på en inblick i Hedvig Ulfsparres hem, liv och engagemang i Hemslöjdsrörelsen där hon var en av pionjärerna. Hon var med och bildade Gästriklands Hemslöjdsförening 1912. Hennes intresse för textilier var stort och hon utökade ständigt sin samling av nyproducerad textilslöjd från hemslöjdsföreningar i hela landet. Hon var en medveten samlare som ville ha föremål från alla föreningen i landet i sin samling, i alla material och tekniker. Och utställningen Smaken & Kapitalet innehåller både föremål från Gästrikland och övriga Sverige.

Visningen avslutades i det nya rummet där man kan se prov på olika textila tekniker och mönster i de utdragbara lådorna men även några av de större textila föremålen som mattor och täcken ur Hedvig Ulfsparres samling.

  • Hit vill jag åka igen och i lugn och ro kunna botanisera bland alla textila föremål, sade en av deltagarna.

Historien om Hedvig Ulfsparre och hennes samling är absolut värt ett besök, eller två.

Text: Anna Östlund
Foto: Anna Östlund