Studiebesök Sara kulturhus 4 juni
8 maj, 2022
Workshop i rya
18 maj, 2022

SAORI-lördag med Kirsi Manni i Luleå 14 maj 2022

18 Kirsi visar SAORI-vävstolen 300

2022-05
SAORI-lördag höll Handvävare i Norr den 14 maj då trevliga Kirsi Manni från Siljansnäs kom till Norrbotten för att visa och berätta om denna spännande Japanska vävfilosofi som uppmanar oss att “se allt med skinande ögon”.

Kirsi höll en intressant Föreläsning på förmiddagen och  en spännande Workshop efter lunch. Vi fick se många av Kirsis vackra plagg och göra mönsterkonstruktioner till plagg som passar de vackra men ganska smala SAORI-tygerna. Spännande!

Trevliga Siv Johansson från Boden som gått en SAORI-kurs i Lettland hade med sig sin SAORI-vävstol, vackra SAORI-tyger och fina plagg som vi också fick beundra.

Handvävare i Norr har kunnat hålla denna dag tack vare ett fint samarbete med Norrbottens Hemslöjdskonsulent Linnea Nilsson.

En av Kirsis plagg hade denna fantastiska halsringning.

Kirsi visade hur man kan drapera sitt SAORI-tyg på en provdocka.

Vi lärde oss ett nytt ord idag: “Skråddlåda” betyder att man viker ihop SAORI-tyget på diagonalen och därmed utnyttjar att plagget blir elastiskt när plaggets bredd blir på helsnedden. Spännande!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kirsi lät oss prova på olika monteringsvarianter. Pappersremsor veks åt olika håll och modellerna monterades med tape. Spännande men inte alltid så lätt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Volanger som Kirsi vävt samtidigt med resten av SAORI-tyget. Kul effekt!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Siv Johansson från Boden hade med sig både sin fina SAORI-vävstol och en hel massa vackra SAORI-tyger och färdiga vackra plagg. Så väldigt kul att få se allt detta!!!