Höstmöte 2018
20 januari, 2019
Inspirationsträff i Sundsvall 2019
10 februari, 2019

Rosengång i teori och praktik

Koncentrationen var stor och stundtals var det endast raspet av färgpennorna som hördes när deltagarna i Handvävarna i Dalarna-Västmanlands workshop Rosengång i praktiken ritade mönster i just rosengång.

Årets första aktivitet, en heldagsworkshop om rosengång både i teorin och praktiken, var det många som ville delta i. Det blev till och med en väntelista för de som anmält sig sent. Dessvärre blev det inga sena återbud utan de tolv om anmält sig  först tog sig alla på hala vintervägar en kall lördag morgon till Ateljé Vävglädjes lokaler i Sunnansjö.

Lena Jakobsson, Ateljé Vävglädjes ägare och tillika medlem i Handvävarna i Dalarna-Västmanland, hälsade välkommen och sedan tog dagens handledare Anna Östlund och Lena Skoglund över.

Fem vävstolar fanns tillgängliga, hälften av gänget fick börja med att solva och knyta upp trampor på tre av dem, medan övriga startade med teorin. Anna Östlund höll i teoridelen där alla med hjälp av ett rutat papper och färgpennor fick rita solvordning, trampuppknytning och sedan mönster i både enkel och dubbelsolvad rosengång.

När väl poletten trillat ner är det lätt att förstå hur det hänger ihop, som en av deltagarna sade. Men resan dit kan ta olika lång tid.

Att använda sig av rutat papper och färgpennor är ett enkelt sätt att lära sig förstå hur det hänger ihop och få förståelse för hur det binder och de olika skaften skapar mönster, förklarade Anna Östlund.

Efter lunch blev det byte och de som börjat i vävstolarna fick gå en trappa upp för lite bindningslära i rosengång och de andra fick solva och väva.

Workshoppen avslutades med en gemensam titt på de fem vävprover som blev resultatet, där fanns både vanlig v-punktsrosengång, dubbelsolvad, förstorad rosengång och en rosengångsvariation.

Eva Turesson Örtegren och Kristina Hedin räknar skaft och ritar mönster.
Rutat papper och färgpennor räcker för att lära sig rita mönster i rosengång.
Vävprovet i dubbelsolvad rosengång.

Text och foto: Anna Östlund