Vävträff i soliga Smedsbyn
10 juni, 2018
Slöjdmässa i Hjo 2018
4 augusti, 2018

Resan till Vävfestivalen i Jyderyp, Danmark

9 juni 2018
Vävfestivalen juni 2018 i Jyderup, Danmark

Den 9 juni samlades 29 vävintresserade från Skåne och Småland i Hyllie där en inhyrd buss väntade för att ta oss på en rundtur till Vävfestivalen i Jyderup.

Första stoppet var vid Lerchehuset i Jyderup där vi möttes av Joan Baxter, Internationellt erkänd gobelinartist som visade sina vackra handvävda alster och berättade om inspirationen från den nordligaste skotska naturen och arvet. I Lerchehuset fick vi även se Madeleine Jude och Colleen Popes konstverk. Träden i parken var pyntade med en s.k handvävd gördel.

 

Missa inte bildspelet nederst på sidan med bilder från Vävfestivalen !

Därefter åkte vi vidare till Café Habibi – Jyderup, ett litet café med möjlighet för en paus med fika och begrunda små vävnader av Astrid Skibsted uppsatta i caféet. På kort promenadavstånd besöktes Byrådssalen som även den var fylld med unika vävnader av Birgitta Hallberg, Holmfridur Bjartsdottir, Ulrikka Mokdal, Marianne Poulsen och Gitte Karlshøj.

Kattrup Gods blev nästa och sista stopp där vi deltog vid Lotte Dalgaard (konstvävare) och Paulette Adams (Magiske garner) boksläpp av sin nya bok Vaeverns formelsamling, en spännande dansk bokutgåva, som de skandinaviska vävnadsmiljöerna kan börja se fram emot.
Författarna skriver: “Det är den bok vi ofta saknat: En referensbok med beräkningar, formler, förklarande texter och praktiska handböcker. Hjälp det med siffror.”
Kattrups Gods fanns många vävda konstverk att beskåda och tillfälle för inköp av vävgarner samt även en paus för att vila trötta ben.
På samtliga platser förekom föredrag och workshops att delta i.
Bl.a. inbjudna Eva Hannerz och Charlotte Hellsten Husman, respektive ordförande och vice ordförande presenterade föreningen Riksvävana med cirka 2 000 svenska vävare. De deltog i International Seminar Scandinavian Weaving.

Stort tack till arrangörerna för en mycket välplanerad och trevlig resa.
Vid pennan/Marianne Larsson

Fakta om Vävfestivalen i Danmark
Vävares hus har 2018 fått 95.000 kr bidrag från Nordiska kulturfonden för inrättandet av nätverket Scandinavian Weaving och genomförande av ett internationellt seminarium med samma namn.
För Vävfestival i juni var 25 nyckelpersoner inbjudna från Norge, Sverige Eva Hannerz, och Charlotte Hellsten Husman, Finland, Island, Kanada, USA och Danmark möts i seminariet i Danmark för att skapa nordiska och nordamerikanska samarbete och konsensus om begreppet Scandinavian Weaving.

Bildspel