Reserapport från 1-dagsresan till ”Örebrotrakten”
30 november, 2018
”Medlemsmötet i augusti”
30 november, 2018

Reserapport från 2-dagarsresan till Dalarna

11-IMG_3219-resa-300x300

Första besöksmålet, Orsa hembygdsgård.

Förutom ett varmt välkomnade i vävstugan fick vi också många nya intryck och idéer att ta med hem.
Vi fick också en intressant guidning bland hembygdsgårdens gamla byggnader och berättelser om hur man levde eller överlevde i gångna tider.

På Brasseri Udden som rekommenderas, med utsikt över vackra Orsasjön åt vi en god lunch innan vi åkte tillbaka mot Mora.
I Mora väntade Zornmuseet, där de flesta förutom att besöka museet också deltog i en uppskattad guidning av Zorngården. Några av resenärerna hann också med Mora hemslöjd.
Dagen avslutades med ett besök vid Nittsjö keramik. Trötta anlände vi till hotellet i Rättvik där det förutom en ny underbar utsikt, nu ut över Siljan, väntade en 3 rätters middag, god och vackert upplagd.

11-IMG_3229-resa-300x300
11-IMG_3238-resa-300x300

Dag 2, tidigt upp och iväg till Siljansnäs och Ateljé Alpha och
Kirsi Frimansson. Efter Kirsi´s föreläsning om Saorivävning kan man tala om att vara fyllda av nya idéer och infallsvinklar. I Saorivävningen väver man inte efter några regler, det bygger på att alla kan och resultatet visar vem man är. Hål och hängande trådar blir viktiga detaljer i slutresultatet.
En stund senare högt upp på Björkberget möttes vi av en hänförande utsikt över Siljan och bebyggelsen runt sjön. Nu var det mer naturupplevelsen som var i focus och vår ciceron från Länsstyrelsen och Naturrum berättade om våra 5 stora rovdjur, Kungsörn, Järv, Lo, Varg och Björn.

Efter Naturrum hade vi två besöksmål kvar – Jobs Handtryck i Västanvik och sist men inte minst Blötbergsboden.

Vid Jobs Handtryck öppnades plånböckerna efter att vi frossat loss bland alla vackra produkter, innan dess fick vi se hur två tryckare för hand, tryckte sammanlagt 60 m tyg med tulpaner.

Underbart att se hur trycket växer fram. Vi tackar vår duktiga guide som lotsade oss genom tryckprocessen, allt ifrån att rita mönstren, till att göra schabloner och sen själva trycket.

Innan 35 nöjda resenärer påbörjade resan hem till Värmland spenderade vi också några kronor vid Blötbergsboden. Oj, vad material det fanns där.

11-IMG_3250-resa-300x300
11-IMG_3251-resa-300x300